Spoor 7: van de kringloop naar de trein

Breda is voor veel treinreizigers de laatste stop naar het buitenland, of de eerste stop in Nederland. Waar gaan ze heen? Waar komen ze vandaan? En wat zijn de verwachtingen bij deze aanstaande reis?

Maandag 15 augustus, 15:23, Breda – Den Haag

,,Je kunt nooit plannen wat je bij de kringloopwinkel koopt”, grijnst Judith Broos uit Den Haag, terwijl ze trots haar vangst gadeslaat. Voor haar staan twee enorme boodschappentassen, vol spulletjes. Ernaast liggen liggen twee lampenkappen met de lampjes er nog in. ,,Het was een heel gedoe hier te komen. Ik had een OV-fiets gehuurd; die twee loodzware tassen om het stuur en ook die lampen moesten op de een of andere manier mee. Dat kostte me wel wat tijd en wat scheldkanonnades, onhándig! Fietsen was in ieder geval onmógelijk.” Ze schiet in de lach.

Judith is kunstenares / ontwerpster en wil spullen een nieuw leven geven. Ze toont servies, die ze wil gebruiken om lampjes van te maken. ,,Als ik iets zie en ik zie direct voor me wat ik ermee kan doen, koop ik het.” Ditmaal had haar bezoek een dubbel doel: ze kocht onlangs een trullo, in het zuiden van Italië. ,,Daar had ik zin in, in die rust. En daar wil ik tassen, lampen en meubeltjes maken”, zegt ze. Ze gaat alleen. Op naar een nieuw leven.

Judith noemt zichzelf als kunstenares Nota Bene. ,,In Italië wordt dat dus Nota Bène”, grijnst ze. Ze laat nog meer spulletjes zien. Eierdopjes, bakjes, een mattenklopper, een speelgoedemmertje, blikjes, een melkbus, een theepot. Totale kosten: 65 euro. ,,Ik ga eens in de zoveel tijd naar de kringloopwinkel, meestal in Den Haag. Ik heb materiaal nodig om iets te creëren. Ik kan weer een tijdje vooruit, ik kan hier zo tien lampen van maken die ik voor een veelvoud kan verkopen.” Over een paar weken gaat ze haar overstap naar Italië maken. ,,Ik wil een vrachtwagen huren om alles te verhuizen. Ik heb namelijk nogal wat. M’n werkbanken, gereedschappen, spullen… Oh, daar is mijn trein. Eh, kun jij me misschien even helpen alles erin te zetten?” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven