Michel werd bespuugd: ‘Respectloos’

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 14 november 2016 in BN DeStem

De 21-jarige Michel komt uit Merksem, België. Tijdens een avondje stappen op 6 februari 2016 in Breda raakt een vriend betrokken bij een vechtpartij. Ondanks dat Michel erbuiten wil blijven, raakt hij toch betrokken.

Michel zou uitdagend gedrag vertoond hebben en iemand met z’n vlakke hand geslagen hebben. Wat is er volgens hem precies gebeurd? “Een vriend van me was echt betrokken bij de vechtpartij, ik wilde er niets mee te maken hebben en bleef dan ook buiten het gedrang. Uiteraard hield ik wel een oogje in het zeil, we zijn toch vrienden. Na verloop van tijd werd het rustig, was het gevecht ten einde. Mijn vriend kwam bij me staan en vertelde wat er precies gaande was. Uit het niets komt een man naar ons toe en die spuugt mij in het gezicht, zo een losse flodder. Gadverdamme.”

Michel aarzelt geen moment en slaat z’n belager. “Fout natuurlijk, maar ik vind spugen het allerlaagste dat er is. Het toont zo weinig respect. Maar, het was natuurlijk wel impulsief van me. Ik had niet moeten slaan, ik heb daar ook spijt van. Waarschijnlijk was de spuug bedoeld voor mijn vriend, maar ik kreeg de volle laag.”

Het was carnaval. Volgens het proces verbaal was ‘een man in een boevenpak’ de grootste agressor: Michels vriend. “Een man in een blauw schaatspak -dat was u- stond afzijdig. U deed uw schaatspak uit, omlaag. Een shirt met een gorilla werd zichtbaar”, schetst de rechter. Michel herkent zich volledig in het verhaal. “Ik haat geweld, maar het was zó vies, ik moest mezelf fatsoeneren. Spugen, echt, dat deed men in de middeleeuwen.”

De officier van justitie verwijt Michel nu vooral ‘aanwezig’ geweest te zijn bij het akkefietje. “U had weg moeten gaan, nog verder van het opstootje. Ik snap dat u uw vriend tot steun wil zijn, maar het is verwijtbaar. En, maar dat zegt u zelf ook al, u had niet moeten slaan”, legt hij uit. Michel wordt opgepakt en meegenomen naar een politiecel. Hier wordt hij ondervraagd, om half 5 ’s nachts. De officier zou eigenlijk een boete van €220,- willen eisen voor dit geweld, maar matigt deze tot €180,-, “want het spugen wil ik in het achterhoofd houden.”

Michel heeft een blanco strafblad in Nederland. Hij heeft z’n Belgische strafblad ook opgevraagd, voor de vorm. “Misschien is het onzin dat ik dit opgevraagd heb, want deze is ook blanco. Maar het leek me toch goed dat u weet dat ik geen vechtersbaas ben”, legt hij bescheiden uit. “Dat vind ik nou mooi, dat u daar aan gedacht heeft”, complimenteert de rechter tevreden.

“Maar wat een naar einde van de avond is dat voor u geweest. Ik neem ook mee dat u al in de gevangenis heeft moeten zitten en dat uw avond gewoon verknald is. Ik ga voor een geldboete van €200,-, waarvan €150,- voorwaardelijk, om herhaling te voorkomen. Een goed verhaal, die verklaarbaar is. Een boete van €50,- lijkt me meer dan voldoende.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »