Driekoningen live uit het Ginneken

BREDA – De Sint Laurentiuskerk in het Ginneken is nog in kerstsferen gehuld, maar zondagmorgen werd hier alweer het startschot gegeven voor Driekoningen, samen met het Dongens Kinderkoor. Heel secuur en stipt: KRO-NCRV zond de viering rechtstreeks uit op NPO2.

Met dat bijltje heeft de kerk vaker gehakt: de KRO-NCRV komt sinds twee jaar veelvuldig op bezoek in het Ginneken. Alleen al in 2016 zond de zender hier de Eucharistieviering zeven zondagen live uit. En ook voor 2017 staan al zeven data vast. ,,Dat kunnen er acht worden. De vierde Advent valt dit jaar tegelijk met kerstavond, dus wellicht kunnen ze die dag gewoon hier blijven”, vertelt pastoor Lars Peetam. Het is niet aan de KRO-NCRV, noch aan Peetam. De zeven bisdommen in Nederland wijzen de kerken aan, waarna in goed overleg gekeken wordt in hoeverre de kerk, de pastoor en de zender in overeenstemming kunnen komen.

Renate Dümmer is op locatie verantwoordelijk voor de productie namens de KRO-NCRV. Zij is zaterdag al met een productieteam van veertien man naar Breda gekomen. ,,Toen hebben we allereerst de 90 lampen gemonteerd. We kennen de weg hier en weten dus precies hoe we deze kerk het beste kunnen belichten.” Volgens Dümmer is de Sint Laurentiuskerk inderdaad mediageniek, maar dat is niet direct een vereiste. ,,Daar kijkt het bisdom niet naar. Je kunt in deze kerk gelukkig prachtige beelden maken, maar in minder fraai aangeklede kerken zoomen we simpelweg meer in op de pastoor en publiek. De rol van de pastoor is daarom een stuk belangrijker: hij moet het ook goed kunnen brengen.”

Nieuw voor pastoor Peetam is een live-uitzending met medewerking van een kinderkoor. ,,De voorbereidingen lopen daardoor iets uit, het is wat hectischer dan anders.” Normaliter trekken de Eucharistievieringen een kleine 100.000 kijkers naar NPO2. ,,Ik vergeet die camera’s al vrij snel, ik vind het alleen maar leuk. De viering is in heel Nederland te zien, óók bij mensen die hier door omstandigheden niet meer heen kunnen gaan.” Een kerkbezoekster noemt het een ‘mediaviering’. ,,Peetam is een jonge priester en je moet met je tijd mee. Dit is mijn kerk en vind het alleen maar goed dat het gebeurt. De Sint Laurentiuskerk  komt zo toch maar mooi in beeld. Het is toch ook niet wekelijks, dat wou weer teveel van het goede zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »