Mehmet is nogal beïnvloedbaar

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 28 november 2016 in BN DeStem:

Mehmet is nogal beïnvloedbaar

De 22-jarige Mehmet uit Breda zit terecht voor drie zaken: allen voor het rijden zonder rijbewijs. Hij is al in het bezit van een flink strafblad, Mehmet is nogal beïnvloedbaar en zit reeds in een strak traject om ‘m op het rechte pad te houden.

Hij is nu sinds twee jaar op vrije voeten, maar is nog wel in het bezit van een enkelband. Bovendien zit hij in de reclassering: de totale schuldenlast van Mehmet bedraagt zo’n €7000,-. Maar: het gaat langzaam beter. ,,Van mijn dertiende tot mijn achttiende ben ik uit het ouderlijk huis geplaatst. Nu gaat het langzaam beter met me, ik vind dat het tijd wordt voor wat positiviteit in het leven.” Over de drie zaken waar Mehmet deze ochtend voor terecht staat, zijn genoeg vragen. ,,Ik liet me meeslepen door de jongens op straat. Ik had al veel problemen, terwijl zij geld en auto’s hadden. Ik wilde daarbij horen.”

Als hij door de politie wordt aangehouden, houdt hij vol wel degelijk een rijbewijs te hebben. Een leugentje. ,,Ik was al wel bezig met m’n rijbewijs, was ook bang dat ik nu echt een probleem zou hebben. Ik heb ‘m nu nog steeds niet, ik ben gisteren weer eens gezakt”, sombert hij. Z’n leven gaat nu langzaam beter, hij heeft werk toegewezen gekregen in een bakkersfabriek. De officier van justitie noemt het een lastige zaak. ,,Er is ook een achtervolging geweest door de politie en als ik naar je strafblad kijk: ja, die is wel heftig hoor. Een van de keren dat je aangehouden bent voor het rijden zonder rijbewijs, was de auto bovendien niet verzekerd. Moet je je eens voorstellen dat je dan een ongeval krijgt? De consequenties zijn dan niet te overzien.”

Er ligt momenteel een strakke begeleiding op Mehmet, bevestigt zijn advocaat. ,,Hij is vreselijk beïnvloedbaar, dus dat is nodig. Hij heeft werkelijk geen rooie cent. We doen er alles aan hem nu op het rechte pad te houden. Ik pleit dan ook voor een geheel voorwaardelijke boete.” De officier en de rechter vinden het moeilijk. ,,Je verdient echt een dikke straf en vindt eigenlijk dat je het mag voelen. Ik wil graag €340,- boete geven, waarvan €200,- voorwaardelijk”, opteert de officier. De rechter maakt er echter een compleet voorwaardelijke boete van €500,- van. ,,Dan is het echt aan uzelf. U bent verantwoordelijk. Als ik u hier nog eens zie, vrees ik dat u echt een heel groot probleem krijgt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »