Mathijs, de vredesduif

Onderstaande Kantonrechter verscheen eerder op 5 december 2016 in BN DeStem:

Mathijs, de vredesduif

De 31-jarige Mathijs heeft op 22 februari 2015 gevochten aan de Torenstraat in Breda. Hij beweert dat hij als vredesduif heeft willen opereren, de camerabeelden vertellen een heel ander verhaal.

,,Ik weet nog precies wat er is gebeurd. Ik vrees dat ik verder niet zo’n spannend leven heb”, glimlacht Mathijs. ,,Eigenlijk sprong ik te midden van een ruzie, wilde het sussen. Vervolgens werd ik opgepakt en ook de jongen die geslagen werd moest mee. De daadwerkelijke aanstichter ontsprong de dans.” De twee moeten naar het politiebureau aan het Chasséveld, maar mogen al snel weer naar huis. ,,Ze wilden dit overlaten aan de Officier van Justitie, vertelden ze.” De vechtpartij aan de Torenstraat wordt als ‘massaal’ bestempeld in het proces verbaal. Mathijs bestrijdt dat en omschrijving  het incident als ‘chaotisch’. ,,Maar op de camerabeelden is te zien dat er over en weer wordt geslagen. Het gaat er heftig aan toe, tot bloedens aan toe”, omschrijft de rechter. ,,Bovendien -en ik lees slechts het proces verbaal voor- heeft u aangegeven dronken geweest te zijn op dat moment.

Herinnert u zich dat nog?” ,,Ik kan niet tegen onrecht, wellicht wordt dat gevoel sterker als ik wat gedronken heb. Ik wilde die jongen beschermen, wilde helpen. Hij zat inderdaad onder het bloed, ik wilde erger voorkomen”, legt Mathijs uit. De officier van justitie vindt het wel een heldere zaak. ,,In het dossier staat dat er slaande bewegingen zijn geweest; de vraag of Mathijs gevochten heeft lijkt me daarmee wel beantwoord. Die uitleg lijkt me bindend, temeer omdat u aangeeft dronken te zijn geweest.”

Er is dan ook sprake van een verstoring van de openbare orde. De richtlijn hiervoor is een boete van €270,-. ,,Ik zie geen reden om daarvan af te wijken”, besluit de officier. Mathijs laat de eis rustig op zich inwerken. ,,Ik begrijp de manier van denken van de officier. Ik kom zeer regelmatig in die uitgaansgelegenheid, de portiers kennen me daar ook goed. Dit incident heeft er niet toe geleid dat de relatie daar verstoord is; zij weten dat ik geen schuld heb aan deze vechtpartij.”

De rechter gaat echter mee met de officier van justitie, is ervan overtuigd dat er genoeg gebeurd is om straf op te leggen. Hij verlaagt de boete echter wel; Mathijs krijgt een voorwaardelijke boete van €150,-. ,,Daarmee kunt u bewijzen dat u verder inderdaad niet betrokken raakt bij dit soort zaken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »