Adnane reed veel te hard

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 12 december 2016 in BN DeStem

Adnane reed veel te hard

De 31-jarige Adnane uit Rotterdam reed in de ochtend van 6 december 2014 met een snelheid van 126km/u over de A16. Matrixborden boven de weg hadden de maximum snelheid echter gereduceerd tot 70km/u; het was druk op de weg. Hij reed dus ruim 30km/u te hard, waardoor hij moet voorkomen.

Het is vooralsnog onbekend wie de bestuurder van het voertuig was. ,,Vaak zie je wel een silhouet op een foto, maar op deze foto kan ik echt niemand zien”, geeft de rechter aan. Adnane leent z’n auto wel eens uit en kan zich deze specifieke snelheidsovertreding niet herinneren. ,,Maar ik weet wel dat ik dan alsnog verantwoordelijk ben, vooral als ik ook niet kan aangeven wie de auto op dat moment wél bestuurde”, toont Adnane zich erkentelijk. De rechter kijkt naar het strafblad van Adnane.

,,U heeft datzelfde jaar al eens een boete gehad van €440,- boete voor een snelheidsovertreding. Eigenlijk heb ik twee vragen voor je: hoe hard hebt u uw rijbewijs nodig? En: waar leeft u van?” Het leven van Adnane draait momenteel om het feit dat z’n vrouw ernstig ziek is. ,,En dus pendel ik vaak naar het ziekenhuis. M’n driejarige dochtertje moet dan ook naar de kinderopvang, dus de auto is wel van groot belang.” Adnane zorgt ervoor dat het gezin draaiende blijft, maar is sinds 2013 zelf werkloos. ,,Mijn vrouw heeft nog wel haar baan, zit in de ziektewet. Van dat geld leven we. Om antwoord te geven op uw vraag: m’n rijbewijs is erg belangrijk en veel geld hebben we niet.”

De officier van justitie kaart aan dat zijn verleden toch echt van belang is: die eerdere boete kwam ook voort uit een forse snelheidsovertreding. ,,En dan worden die boetes ook vanzelf hoger.” Bovendien, onderwijst hij, geven die matrixborden niet voor niets een vervangende maximumsnelheid aan. ,,Normaliter moet ik je een boete van €900,- opleggen, maar ik hou het op €750,- en vier maanden rijontzegging. Dat laatste maak ik dan geheel voorwaardelijk.” De rechter wil het echter iets anders aanpakken. ,,Ik ga de voorwaardelijke rijontzegging verhogen tot zes maanden en de proeftijd wordt twee jaar. De boete maak ik ook €750,-, maar daarvan hoeft u slechts €250,- te betalen, €500,- is voorwaardelijk. Je krijgt een zware waarschuwing; vergeet niet dat het hier om pittige overtredingen gaat en dat een volgende keer dan ook geen pretje zal zijn.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »