Zorg ervoor dat je je verhaal altijd paraat hebt

Wat is je verhaal? En hoe vertél je je verhaal? Een belangrijke vraag. Vooral als zelfstandige. Je verhaal is je handelsmerk. Je brand. Het is wat je doet. Misschien zelfs wel wie je bent.

Je moet daarover nadenken. Je moet je verhaal ten alle tijden paraat hebben. Toehoorders kunnen beter onder de indruk van je zijn, dan dat ze op je neerkijken. 

Keuzes maken

Een jaar of zes geleden werd ik aangesproken door een fotograaf van de krant. Hij adviseerde me te stoppen bij de Kiosk. Hij zag me nu als Kioskmedewerker, die daarnaast verhalen schreef voor de krant. Hierdoor kon hij me niet serieus nemen als journalist. Maak een keuze, zei hij. Hij kende mijn verhaal niet, maar zag mij van een afstandje en wist zo zijn eigen invulling te maken. En adviseerde me richting te kiezen. Me te ontwikkelen, in plaats van vast te houden wat ik al had. 

Inmiddels ben ik 100% zelfstandige. Ik heb richting gekozen. Toch pas ik nog dagelijks mijn verhaal aan. Slijp ik wekelijks. Herschrijf ik maandelijks de details. Dat is helemaal geen schande. Als je nooit twijfelt, maak je een ander soort ontwikkeling door. Als je nooit naar de berm kijkt van je pad, zie je alleen wat je al kent en nooit iets nieuws. Maar over één ding ben ik altijd voor de volle 100% zeker geweest.

Ik ben schrijver. 

Schrijven is de liefde van mijn leven. Een liefde die alleen maar toeneemt. Ik heb er mijn beroep van gemaakt. Want ik ben er goed in. Schrijven en journalistiek zijn ervaringsvakken; je leert het niet in de studiebanken. Je leert het al doende.

Mijn werkwijze? Met aandacht en met liefde. Ik observeer en adem mijn onderwerp in. Pas dan ga ik op mijn doel af en stel vragen. Zonder vooringenomen mening, zonder invalshoek, want ik wil alle kanten op kunnen. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik geen gewicht hang aan een verhaal. Ieder verhaal is even belangrijk. 

Kwetsbaar

Ik schrijf met zorg. Met liefde. Teksten zijn mijn kindjes. Een taalfout doet me pijn, een niet coherent verhaal doet nog meer zeer. Ik kan wikken en wegen, ik kan er de tijd voor nemen. Ik kan ook met deadlines werken. Zonder stress, zonder paniek: het verhaal wordt goed. Ik sta er altijd achter.

In mijn achterhoofd heb ik ten alle tijden de lezer. Veel meer nog dan de geïnterviewde, geportretteerde of onderwerp. Daarin verschilt mijn journalistieke werk niet met mijn werk als tekstschrijver. Het verhaal moet begrijpelijk en geloofwaardig zijn. Het zal nooit pretentieus zijn. 

Dat geldt voor al mijn werk. Als journalist, als tekstschrijver, als romanschrijver en ook als webcaremedewerker. Dat geldt voor mijn totale zijn. Dat maakt bovenstaande geen marketingtekst, maar mijn verhaal. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »