Verslaving: een top 10 talentenshowyoutubefilmpjes

Ik heb een verslaving. Een guilty pleasure. Ik vind Britains Got Talent geniaal. En de Amerikaanse variant ook, hoewel me dat op momenten iets té Amerikaans is. Dat zit ‘m in een type als Howie Mendel: een ontzettend toffe, meelevende gast die soms iets té overdreven reageert.

Simon Cowel

De Nederlandse variant is dan weer slecht. Gordon, Paul de Leeuw, Angela Groothuizen en die Engelsman zijn als juryleden niet serieus te nemen, met hun onbeschofte gedrag. Jamai, Ronald Molendijk, Martijn Krabbé en Eva Simons gedroegen zich zelfs als absolute klootzakken in Idols. Mensen te kakken zetten: gadverdamme. Zet daar een Simon Cowell, Amanda Holden, David Walliams en de fantastische Alesha Dixon tegenover en je begrijpt mijn punt. Zij gaan uit van het goede, zetten de kandidaat centraal en blijven alsnog hun eigen fijne karakter behouden. Juryleden die je als kandidaat wíl overtuigen. Juryleden waar je de goedkeuring of bewondering van wíl ontvangen.

Wat het eigenaardige is van dit soort programma’s is dat alleen de eerste auditie blijft hangen. Sommige winnaars vielen juist helemaal niet op door die eerste auditie en vergaren daardoor nauwelijks internationale bekendheid. Die eerste auditie doet het ‘m. Ach, dat kan ook met het algoritme van YouTube te maken hebben. Maar in mijn optiek draait het wel om talent. Om originaliteit. Dat maakt die eerste auditie ook speciaal: dit is hun eigen keuze. Hun eigen zielenroerselen. De optimale spanning. Zenuwen. Het dan laten zien aan een miljoenenpubliek. Ik kan daar ontzettend van genieten.

Possesed

Er zijn audities waar ik met tranen in mijn ogen naar kijk en nog steeds. ,,… and then, it’s like you came possesed”, zegt Simon Cowell bijvoorbeeld over Sarah Ikumu, de onderste in dit lijstje.

Afijn. Zomaar mijn persoonlijke top 10:

10. Cristina Ramos

Cristina Ramos in Spain Got Talent 2016. Een totale verrassing, die erg lekker werkt. In de rondes erna herhaalt ze dit trucje, wat het gelijk een stuk minder maakt. Maar fijne auditie.

9. Courtney Hadwin

In 2018 doet Courtney Hadwin mee aan American Got Talent. Ze komt het podium uiterst verlegen op en dat verandert rigoureus als het podium op komt. Voor mijn gevoel een ongeloofwaardige verlegenheid, maar de auditie zelf is natuurlijk geniaal. Toptalent.

8. Calum Scott

Calum Scott doet in 2015 samen met zijn zus mee aan Britain Got Talent, met het nummer Dancing on your own van Robyn. Zijn zus mag vóór ‘m en haalt het niet. Calum haalt vervolgens de golden buzzer, met een schitterende, haast ontroerende uitvoering.

7. Danyl Johnson

Een oudje: Danyl Johnson doet in 2006 mee aan X-Factor. En zet de zaal volledig op zijn kop met Joe Cockers ‘With A Little Help From My Friends’ (jaja, origineel The Beatles, maar deze versie doet een stuk meer denken aan dat van Cocker). Tip. Geniaal.

6. Gruffyd Wyn

Nee, het is niet zo dat Gruffyd Wyn tijdens Brittain Got Talent 2018 hier het enorme genie is. De meelevende vrienden maken het echter een heerlijke auditie om naar te kijken. Een soort fanatieke voetbalsupporters, vrienden door dik en dun en die elkaar wat gunnen. Een stukje pure vriendschap, nadat de jongen een loodzware en uiteindelijk toch succesvolle auditie volbrengt.

5. Janet Devlin

Janet Devlin doet in 2018 mee met X-Factor met de Elton John-cover Your Song. Het liedje is ontzettend lief, het meisje is ontzettend lief. Ze ging werd in haar tienerjaren vervolgens behoorlijk depressief. Dat is dan weer zonde; haar hele verhaal schijnt in dit boek te staan: Janet Devlin – My Confessional.

4. Beau Dermott

Beau Dermott deed in 2016 mee aan Britain Got Talent. Even wat vooroordelen: het meisje komt uit een rijk gezin. Dat zie je aan ‘r. Maar tering, wat een auditie. ‘Defying Grafity’ uit de musical Wicked.

3. Grace VanderWaal

Misschien wel de leukste van het rijtje is Grace Vanderwaal, met een eigen nummer. Een ontzettend sterk liedje. Later kwam ze ook nog met Moonlight, hier live bij de YouTube-awards. Van dat vrolijke hoofd word je zelf ook alleen maar vrolijk.

2. Darci Lynne

Misschien wel de allerberoemdste, op Susan Boyle en Paul Potts na, is Darci Lynne met haar poppenspel. Terecht. Dit is simpelweg een extreem talent. Een geweldige stem, humor, origineel en alles.

1b. Kathleen Jenkins

Later toegevoegd en geen zin om heel die top 10 om te gooien. En suf dat ik ‘m vergat, want deze Britain’s Got Talent uit 2016 is minstens top-3 materiaal. Kathleen Jenkins is in alles briljant, alles is goed aan deze auditie. Kippenvel tot en met.

1a. Sarah Ikumu

Maar wat mij betreft is de 15-jarige Sarah Ikumu de allersterkste zangeres die ik ooit zag, met I Am Telling You in Britains Got Talent. Een weergaloze performance en ja: ze raakt possesed gedurende het liedje. Wat is jullie favoriet?

Waardeer dit verhaal! (Of steun me door een abonnement te nemen)

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »