Zomerschool Oosterhout probeert te prikkelen

OOSTERHOUT – Direct na de uitgifte van het programma van de 23e editie van Zomerschool Oosterhout, stromen de eerste aanmeldingen voor de activiteiten al binnen. Vooral de dagtochten met de bus zijn behoorlijk in trek, merkt voorzitter Roel Verkaaik. ,,We proberen de mensen ieder jaar weer te prikkelen met verrassingen.”

Natuurlijk, ook de vaste activiteiten keren dit jaar terug. Voor de filmmiddag (9 juli) wordt weer een nieuwe filmselectie samengesteld, een bezoekje aan het distributiecentrum van IKEA (19 juli) is een bewezen hit en ook de brandweer (11-7) is een populair uitje. En omdat het senioren bowlen (27 juli) vorig jaar zo’n succes was, heeft het ook dit jaar een plekje verworven. In een maand tijd, van 8 juli tot 9 augustus, staan er zo uiteenlopende 46 activiteiten op de agenda. Veelal uniek en éénmalig.

Zomerschool Oosterhout begon in 1997 met het aanbieden van activiteiten voor senioren, tijdens de rustige zomermaanden. Eigenlijk ‘voor de actieve vijftiger’, maar in de praktijk is het vooral de 65+er die zich inschrijft. Het is een succes gebleken; vorig jaar waren er ruim 1500 inschrijvingen.

,,De programmaboekjes worden sinds deze maandag uitgedeeld en op veel plekken zijn ze alweer op. Er is veel vraag naar”, bemerkt Verkaaik.

Hoe zo’n programma tot stand komt? ,,Ons team verzamelt potentiële plekken; we lezen en zien allemaal wat. Dat gooien we op een hoop. We proberen ons programma eind februari al rond te hebben”, vervolgt de voorzitter. Ook deelnemers geven tips, tips waar de organisatie ook graag naar luistert. ,,Die dagtochten gaan ieder jaar rap, de rest is altijd afwachten. Bij die busreizen kunnen we soms een extra bus inzetten, maar meestal kan dat niet. Dus wil iedereen toch zo snel mogelijk een plekje reserveren.” In Oosterhout wordt het zo wel lastiger om origineel te blijven. Natuurlijk, de wijde omgeving van Breda en Oosterhout herbergt nogal wat pareltjes, maar dat dreigt langzamerhand uitgeput te geraken. ,,Het is ieder jaar wat anders, want je wil het spannend houden. Meestal bezoeken we de locaties eerst zelf, om met eigen ogen te zien of het geschikt is. En om een klik te krijgen met de mensen ter plekke. Dat vinden we ook belangrijk.”

Want ja. De doelgroep wordt in het achterhoofd gehouden. ,,Sommige dingen lijken op papier heel leuk, maar blijken niet geschikt. Natuurlijk gebeurt het ook dat we activiteiten doen die in de praktijk niet aanslaan. We hebben eens Oudhollandse spelletjes gedaan; daar bleken weinig mensen op te zitten wachten.”

Verkaaik denkt dat de Zomerschool leuker is dan een individuele busreis. ,,Ook als je alleen bent, vind je bij ons gemakkelijk aansluiting. Mensen leren elkaar kennen, dat gaat vanzelf. Er ontstaan altijd contacten, ik denk dat dat ook wel de kracht is van onze formule.”

De activiteiten die Zomerschool Oosterhout aanbiedt zijn gemiddeld wat duurder geworden. ,,Verhoudingsgewijs is het nog steeds goedkoop, maar het klopt. We zijn non-profit en proberen echt quitte te spelen. We gaan naar Ieper toe (31 juli) en dat kost 47,50, dat is het duurste.” De busreizen dit jaar gaan -naast Ieper- naar Schiedam-Rotterdam (17 juli), Kerkrade (10 juli), Broek op Langedijk (14 juli), Maastricht (21 juli) en Urk (24 juli).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven