Princenhaags Museum krijgt veel meer ruimte

Princenhaags Museum krijgt veel meer ruimte

BREDA – In het weekend van 13 en 14 januari opent het Princenhaags Museum echt haar deuren. Zondag kregen geïnteresseerden alvast een sneakpreview in de grote expositieruimte, met foto’s rond de transitie.

Geen drempels en dus uitstekend toegankelijk. Duurzaam gebouwd, inclusief zonnepanelen en prima geïsoleerd. En ruim twee keer zo groot ten opzichte van het oude pand: het Princenhaags Museum zetelt nu in de voormalige portierswoning voor begraafplaats Zuylen, aan de Haagweg. Qua inrichting is gekozen om de twee ruimtes op de begane grond gescheiden te houden. De ruime expositieruimte zal zo’n 32 weken per jaar door het museum zelf ingevuld worden, de rest van het jaar kunnen anderen er gebruik van maken; als de bestemming maar iets cultureels is en bij voorkeur gelieerd kan worden aan Princenhage. De tweede, kleinere zaal wordt een vergaderruimte, met een permanente invulling van Princenhaags erfgoed. Boven zijn de archieven. Niet publiekelijk toegankelijk, desgewenst kunnen deze wel ingezien worden.

Het Princenhaags Museum had de laatste jaren regelmatig exposities over specifieke straten. ,,En omdat je dan zo inzoomt, blijken bewoners uniek materiaal te bezitten. We kregen spullen die op zolders verstoften, die voor ons zoveel waarde hadden”, legt scheidend voorzitter Arjan Mulders uit.

Die exposities zorgden voor spontane reünies van bepaalde straten; de verbondenheid binnen het dorp bleek eens te meer springlevend. Het museum zelf wil ook meer stappen maken en nauwere samenwerkingen zoeken met, bijvoorbeeld, het Bredaas Museum. ,,Zij hebben zoveel relevante spullen in hun depot staan, die wij hier zo kunnen exposeren. Dat gebeurt ook al, we zijn een soort dependance.”

De modernisering en professionalisering van het Princenhaags Museum is al ingezet. Voorheen werd gewerkt met donateurs, nu gaat men verder met Vrienden van het Princenhaags Museum. Voor een bedrag van minimaal 25 euro per jaar steun je het museum en krijg je uiteraard toegang.

De eerste exposities staan al op het programma.  ,,We duiken eerst in onze historie, een hoop items zijn al tevoorschijn gekomen bij die thematentoonstellingen. In het najaar van 2018 staat de Turfvaart centraal. In januari 2019 zoomen we in op de jaren ’50 en ’60, onder de noemer ‘Toen Opa en Oma nog jong waren’ en in het najaar van 2019 draait het hier om de 75-jarige bevrijding, specifiek Princenhage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »