Op zoek naar de juiste opleiding
BREDA – Je middelbareschooltijd nadert z’n einde. En dan? Middels welke vervolgstappen bereik je je einddoel -als je die al hebt? Dit weekend hielden de MBO-scholen Florijn, Prinsentuin, Radius en het Vitalis-College open dagen.
De 15-jarige Eva Muller uit Oosterhout weet nog niet precies wat ze wil worden. ,,Ik denk iets met kinderen. Misschien in de kinderopvang, maar ik hoorde dat hier op het Vitalis College de opleiding Onderwijsassistente is. Via die route kun je naar de PABO”, dubt ze nog. Ze heeft geen grote haast, ze zit in de derde van het Dongemond College in Made en heeft dus nog een jaartje. Voor Lisanne Kamp (15) uit Zevenbergen staat die route al redelijk vast: eerst onderwijsassistente, dan PABO. ,,Je kunt ook via de HAVO naar de PABO, maar heb al helder voor ogen wat ik wil: ik wil basisschoollerares worden. Ik heb daarom weinig trek in twee jaar HAVO.”
Iets verderop, op het Radius College, hoort ook afdelingsmanager John Kerstens de verhalen van aanstaande leerlingen. ,,Enerzijds de begrijpelijke twijfel over wat je wil worden, maar net zo vaak een stellige overtuiging. Studenten hebben vaak moeite met de loopbaankeuze. We proberen eenieder altijd mee te geven: het is eigenlijk nooit een weggegooid jaar, ook als de opleiding toch niet helemaal de jouwe blijkt te zijn.”
Zo zoekt de 15-jarige Stan de Leijer uit Loon op Zand naar raakvlakken met z’n uiteindelijke droom: hij wil smid worden. ,,Hetgeen hier aangeboden wordt, zweeft er wat omheen. Ik geloof niet dat er een specifieke opleiding voor bestaat.” Hij werd enthousiast voor het vak na het zien van een YouTube-filmpje. ,,Ik wist gelijk: dat wil ik. Zowel creatief als productief. M’n einddoel is helder, maar hoe ik daar kom moet ik nog goed uitzoeken.”
Die weg is voor de 16-jarige Rachel Spelier uit Wilhelminadorp iets duidelijker. Ze wil forensisch onderzoeker worden en overweegt als eerste stap Laboratoriumonderwijs op het Radius. ,,M’n moeder kijkt veel politieseries, ik weet al sinds ik 9 ben dat ik dit wil worden. Er bestaat een politieopleiding, maar ik wil geen rechercheur worden. Ik wil onderzoek doen in het lab.”
Kerstens hoort de vele overwegingen regelmatig. ,,Daarbij vertonen opleidingen ook steeds meer overlap met elkaar. Wij bieden hier opleidingen aan als Motorvoertuigen, of Transport & Logistiek. Maar ook Engineering en ICT. Als je merkt dat in tractoren steeds meer software wordt toegepast, snap je dat die opleidingen steeds meer vermengen en moeten samenwerken. Er ontstaat een soort crossover.”
De school probeert vooral met aanstaande leerlingen zélf te praten. ,,Ouders stippelen vaak toch een route uit voor hun kind, maar wat wil hij of zij zelf?” Het Radius biedt technische opleidingen aan, waarbij in veel gevallen de keuze gemaakt kan worden in een opleiding, dan wel in een beroepsbegeleiding. “Als een leerling liever in de garage al experimenteert met techniek en dus al doende leert, dan raden wij een beroepsbegeleiding aan. Daar is soms wel discussie over met de ouders, maar als je echt peilt bij de leerling, weet je al snel wat diens voorkeur zal zijn.”