Burgemeester: ‘Boerderij voelt als van ons allemaal’

Burgemeester: ‘Boerderij voelt als van ons allemaal’

BAARLE-HERTOG – De twee enorme biertanks worden tegelijkertijd geopend. Rood-wit-blauwe ballonnen stijgen op uit de ene, zwart-geel-rode uit de andere. Samen nestelen zich aan het dak. Zo opende brouwerij De Dochter van de Korenaar vrijdagmiddag haar deuren aan de Oordeelsestraat in het Belgische Baarle-Hertog.

,, Die ballonnen zo gebroederlijk bij elkaar, maar toch blijven ze bij hun eigen driekleur. Ik vind het een mooi beeld”, wijst burgemeester Leo van Tilburg van Baarle-Hertog. ,,Op dit soort momenten zijn Baarle-Hertog en Baarle-Nasssau ook echt één, deze brouwerij voelt als van ons allemaal”, vult zijn Nederlandse collega van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, hem aan. De twee burgemeesters staan gebroederlijk naast elkaar en tonen zich trots op de zojuist geopende brouwerij. ,,Dit was een oude, versleten koeienstal. Ongelofelijk dat het nu tot deze mooie brouwerij getransformeerd is”, stelt Van Tilburg tevreden.

Bierbrouwer Ronald Mengerink is in z’n nopjes. ,,We hebben tot één uur gisterennacht de puntjes op de i gezet, het resultaat mag er zijn.” De Dochter van de Korenaar kan op de nieuwe locatie beduidend meer bier dan voorheen brouwen. ,,We gaan maandag testdraaien. Het zijn grotere vaten, dus de samenstelling van het bier moet iets worden aangepast. Dinsdag hopen we dan echt te beginnen.” Mengerink begon tien jaar geleden kleinschalig met z’n brouwerij, inmiddels exporteert hij z’n bieren naar zo’n twintig landen. ,,Het blijft speciaalbier, we maken hier geen pils. Ik waak er ook voor dat m’n bier in supermarkten wordt verkocht. Daar wordt het zo anoniem en dus niet speciaal. Bij speciaalzaken krijg je nog achtergrondinformatie.”

Bezoeker René Schoofs uit Merksplas heeft veel bewondering voor Mengerink. ,,Wij hebben ook een klein brouwerijtje, maar willen zeker niet zo groot worden. Dus niet jaloers, maar ik vind het razend knap. De meeste biertjes die hier vandaan komen zijn dan ook heerlijk van smaak; ik probeer ze vandaag allemaal. Van licht naar donker.” Burgemeesters Van Tilburg en De Hoon-Veelentuf wagen zich daar dan weer niet aan. ,,Maar net als de whisky van Zuidam, geven wij de bieren van De Dochter van de Korenaar bijvoorbeeld graag als relatiegeschenk, uit trots dat dit uit ons dorp komt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »