Nieuwkomers geven wijk kleur

BREDA – Nieuw in Nederland, en dan?  Er lopen in Breda vijf verschillende projecten die ervoor zorgen dat migranten participeren en kennis maken met de Nederlandse samenleving. Deelnemers aan één van deze projecten, ‘integratie door wijkparticipatie’, presenteerden dinsdagmiddag hun creatieve uitingen in De Vlieren, aan het Mgr. Nolensplein.

Bewoners uit de Haagse Beemden bezongen het groen van hun wijk, kandidaten uit de Hoge Vucht ondervonden een gezellige, levendige wijk, die wat donker is. Hierover werden schilderijen gemaakt, waarop lichtjes bevestigd zijn. Dit werk zal weldra te bewonderen zijn in de buurttuin.

“We moeten deze mensen niet passief thuis laten zitten, maar ervoor zorgen dat ze in contact komen. Dat ze naar buiten gaan. Migreren en de taal leren. Iedereen die hier komt wonen zal toch op zeker moment deel gaan nemen aan de maatschappij”, vertelt beleidsadviseur Richard Blankenstein van de gemeente Breda. Naast dit project is er ook een taalschool, worden  zo’n 55 kinderen geholpen bij traumaverwerking middels creatieve sessies en een vierde groep krijgt voorlichting over geld, zorg en het bereiken van instanties. Het vijfde traject richt zich op het vinden van werk.

Het voornaamste doel  bij het project ‘integratie door wijkparticipatie’, is om eens goed naar een wijk te kijken. Te praten met hun bewoners, eens bij ondernemingen naar binnen te stappen. “Wat zie je, wat is dit precies voor een wijk? Als je een omgeving leert kennen, leer je er ook de weg”, legt projectleider Marian van Roy uit. “We reiken nadrukkelijk de hand en merken dat er onderling ook vriendschappen ontstaan.”

De Congolese Bibi Mpongo is één van de deelneemsters. “Mijn Nederlands is na twintig jaar nog steeds niet zo goed, daar heb ik nu ook aan kunnen werken. Dit was een fijn project. Ik woon in Brabantpark, een hele diverse wijk. We zijn met stof aan de slag gegaan, om zo het kleurrijke karakter te laten zien.” Het project heeft voor haar z’n vruchten afgeworpen. “Ik werk nu in buurthuis De Poelewei als vrijwilligster. Ik vind het geweldig om met oudere mensen te werken, hen te helpen en steunen waar ik kan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »