Een kijkje achter de kunstenaar

BREDA – Hoe vergaat het Bredase kunstenaars en waar exposeren zij? Het nieuwe platform Witte Rook geeft een inkijkje van wat er speelt binnen Breda en volgt ook Bredase kunstenaars buiten de stad.

,,Kunstenaars leggen hele routes af voordat ze bij een eindproduct komen. Dat proces zie je niet, alleen het eindresultaat”, vertelt artistiek leidster bij Electron, Esther van Rosmalen. Zij lanceerde met een elftal collega’s in augustus witterook.nu: een website voor en door Bredase kunstenaars, inclusief een kunstagenda.

Momenteel gelden (oud-)studenten van het AKV Sint Joost nog als basis van de website. ,,Daar hebben we allemaal gestudeerd. Op het Sint Joost wordt nu ook meer aandacht besteedt aan hoe je jezelf verkoopt. Als kunstenaar moet je immers wat commerciëler gaan denken, je ontpoppen als ondernemer”, legt Tessa Chaplin uit. Zij studeerde af aan het Sint Joost en studeert thans Algemene Cultuurwetenschappen in Tilburg.

,,Bovendien willen we graag dat we in Breda meer gaan samenwerken. Dat proces is al gaande; bij de Cultuurnacht en bij BredaPhoto merk je dat al goed. Daar is niet de instelling belangrijk, maar het grotere geheel”, vervolgt Van Rosmalen.

Momenteel schrijven vooral gastschrijvers op de website. ,,Het valt op dat ze niet zozeer over zichzelf schrijven, maar over elkaar. Dat is leuk, door naar elkaar te kijken word je beter in wat je doet. Bovendien is het altijd goed iets te publiceren én is het goed als er over je gepubliceerd wordt”, legt Chaplin uit. De vaste schrijvers zullen exposities bezoeken en deze op de website verslaan. Een van de vaste schrijfsters is Laura Schippers, eigenaresse van kunstenaarsboot Atlas. Deze ligt momenteel aangemeerd aan het Haveneiland, zij blogt op Witte Rook over wat er op de boot gebeurt.

Zo wordt Breda langzaam op de kaart gezet. ,,Het werkt heel organisch, heeft niet direct een gestructureerd plan. We willen ons nergens op vastleggen of grenzen stellen. We hebben bewust gekozen voor een naam die ons die ruimte geeft. ‘Kunst’ of ‘Breda’ in de naam geeft grenzen; misschien willen we in de toekomst wel Brabant belichten? Daarbij is kunst een zeer rekbaar begrip. Voor nu is het belangrijk dat je een bepaalde connectie met Breda hebt. Maar Witte Rook zegt vooral: op dit platform gebeurt wat.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »