‘NAC mag best wat gekker doen’

NAC-supporter Hans Poppelaars (38) bewandelt een wonderlijke loopbaan: hij stond aan de wieg van fanzine De Rat, richtte de Clubraad op, de gemeente Breda omarmde bij het dreigende NAC-faillissement in 2002 een door hem geschreven reddingsplan en hij kreeg als manager Supporterszaken het NAC-stadion vol.

Champions League in Eindhoven, gisterenavond kwam Bayern München op bezoek. ,,En in alle bescheidenheid: PSV is qua marketing  de échte top van Europa”, ondervindt Poppelaars, databasemanager van beroep.  Sinds vorige zomer is PSV z’n nieuwe werkgever, tot volle tevredenheid. ,,PSV is innovatief, ondernemend. Men wil overal de eerste en origineel in zijn. Bij NAC werkte ik op individueel niveau, hier gaat het om de massa.”

Terug in de tijd. Poppelaars start in 1996 als één van de eersten een NAC-website. ,,Iets eerder dan De Rat, maar oprichter Peter Daalmans en ik deden vrijwel dezelfde dingen, we gingen samen verder als De Rat.” Het wordt een gigantisch succes. ,,We waren baanbrekend, de GeenStijl van toen.  We kregen op VI.nl na de meeste traffic van alle voetbalsites van Nederland.”

De kloof tussen NAC en haar supporters is op dat moment groot, dus richt hij met gelijkgestemden in 1998 de Clubraad op. ,,Geboren uit onvrede, wilden dat supporters meer te zeggen kregen bij NAC.” NAC raakt in 2002 in ernstige financiële  problemen. ,,We formuleerden onder de naam Projectgroep NAC een reddingsplan en legden deze voor aan de gemeente. Zo wilden we een belangrijke managerspost  ‘supporterszaken’ bij NAC hebben, om die kloof te dichten.”

De vacature wordt uitgeschreven, NAC ziet Poppelaars als de beste kandidaat. ,,Dat was m’n intentie niet, maar ik besloot het toch te doen. Die grote bek waar te maken.” Poppelaars gaat er direct vol in. ,,Het stadion vullen, een hoge klanttevredenheid halen. Weg negativisme, het  moest weer leuk worden bij NAC.” Zelf nam hij gewoon plaats op Vak G en bleef uitwedstrijden bezoeken.  ,,Ik wilde niet dat daarin iets veranderde. Ik bleef gewoon supporter die toevallig ook bij NAC werkt.”

Het stadion verkoopt inderdaad regelmatig uit, toch dreigt in 2014 degradatie. ,,Dan zou ik waarschijnlijk weg moeten, dus gooide ik wat hengeltjes uit.” Zo geschiedde, Poppelaars  moet weg bij NAC en vervolgt z’n carrière bij PSV. Van een divisie lager naar de Champions League.

Hoe hij nu naar NAC kijkt? “NAC mag best wat gekker doen, die mogelijkheden heb je namelijk in de Jupiler League. Het is een fascinerende club, dat vindt heel Nederland. Dit is echter alleen te danken aan haar fans, ik mis rebellie bij de club zelf. NAC is nu zo mainstream en gezapig, dat slaat over op de tribunes.” Dat het stadion nog steeds vol zit, geeft een kick. “Maar het gevaar is dat NAC te afhankelijk wordt van sportief succes. Het is belangrijk dat ze zelf blijven fascineren, maar daartoe moet de club ondernemender, brutaler worden. Daar is nog een wereld te winnen; dat vereist lef.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »