IJsmarkt is het verwarmende middelpunt tijdens de feestdagen

OOSTERHOUT – ,,We kregen onlangs via Facebook een berichtje. Een ouder: of er mogelijkheden waren om een collectie voor Spieren voor Spieren te doen tijdens de IJsmarkt. Die zijn er natuurlijk. Maar dan willen we het ook echt groter aanpakken, we hebben het idee gelijk omarmd. We weten nog niet exact hoe, maar het leent zich er uitstekend voor”, klinkt één der organisatoren Arno Meulendijks opgewonden. De voorbereidingen voor en het plaatsen van de IJsmarkt zijn sinds maandag in volle gang, het definitieve programma zal waarschijnlijk pas vrijdag vastliggen.

De IJsmarkt op de Oosterhoutse Markt vangt zaterdag 7 december aan en duurt tot 5 januari. Gedurende deze periode verplaatst de Weekmarkt overigens naar het Basiliekplein. Met potlood staat de Spieren voor Spieren-dag op 28 december in de agenda. ,,Zoiets is toch de kerstgedachte, om samen zoveel mogelijk in te zamelen voor zo’n prachtig doel, waarmee we andere mensen kunnen helpen”, vervolgt Meulendijks. Want de IJsmarkt wil niet commercieel zijn, maar een warm en liefdevol kerstmiddelpunt vormen van de binnenstad. Het totale oppervlak van het evenement is ten opzichte van vorige jaren verkleind om de intimiteit te vergroten, wat niet ten koste gegaan is van de grootte van de ijsbaan. Nieuw dit jaar is de Huiskamer van de Kerstman. ,,Deze zal doorlopend verhalen vertellen op woensdag, zaterdag, zondag en tijdens de Kerstvakantie. Dat wordt leuk, we hebben al een aantal goede vertellers geselecteerd. Er komt een open haardje, vloerbedekking en een bed. En strobalen, waar de kinderen op kunnen zitten om naar hem te luisteren. Het wordt een mooi Ebenezer Scrooge-achtige setting.”

Het belangrijkste blijft toch de ijsbaan, waar onder andere de populaire curlingcompetitie andermaal zal losbarsten. Diverse kroegen en carnavalsclubs hebben zich alweer aangemeld. Daarnaast zijn er ijshockeyclinics en discoschaatsen voor de kleinsten. Van 7 tot en met 13 december zijn de ochtenden gevuld met schoolschaatsen, na 13:30 uur is de baan dagelijks voor iedereen geopend. Carnavalsbands houden er gedurende de duur van het evenement openbare repetities. Rond de daadwerkelijke kerstdagen zijn er kleinschalige optredens van koren. De exacte data en tijden worden pas vrijdag bekend gemaakt.

De IJsmarkt wil er vooral zijn voor de horeca en deze zeker niet in de weg zitten. Zeker, er is Koek en Zopie verkrijgbaar. En bratwürst, glühwein en biertjes. ,,De Huiskamer van de Kerstman zal uitnodigen tot borrelen en daar zijn de kroegen voor.” Er is bewust gekozen om geen kerststalletjes om en op het terrein neer te zetten . ,,Dat zijn dingen die lastig te verhuren zijn, er is simpelweg weinig animo voor. En bij leegstand dreigt het commercieel te worden en komen er dingen die niet bij kerst horen. Dat is niet leuk. Het is geen kopen-kopen-evenement, maar echt een fijn Kerstding in de binnenstad.”

Een echt hoogtepunt, verwacht Meulendijks, gaat de Santa Run op 14 december te worden. Het hardloopevenement heeft haar start en finish op de IJsmarkt. ,,Dan zie je hier honderden mensen in hun kerstpak, er is kerstmuziek, er wordt geschaatst en er is warme, sfeervolle verlichting. Dat gaat denk ik echt een optimale kerstbeleving geven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »