Havenkoor Vissershang zet Altenahove op zijn kop

Voor het magazine Thuis van zorginstelling De Riethorst – Stromenland, releas december 2019.

Tekst: Steven van Beek

Wat: Optreden Havenkoor Vissershang

Waar: Altenahove, Almkerk

Wanneer: zaterdag 16 november 2019

,,Ik vind dit werkelijk prachtig, het zijn liedjes die wij vroeger thuis ook zongen. Ik ken de teksten nog heel goed”, glundert de 85-jarige Ad Caniëls. Het Hankse Havenkoor Vissershang gaf zaterdagmiddag 16 november een optreden in de Altenahove in Almkerk. Het koor stond hier op uitnodiging van Zomerfeesten Almkerk (ZFA). ,,We organiseren in de zomer twee weken lang de Zomerfeesten, ongeveer honderd meter hier vandaan. We willen de bewoners van de Altenahove op deze wijze bedanken voor hun tolerantie”, legt ZFA-voorzitter Mark van Essen uit.

De overlast die het evenement voor deze zorglocatie geeft wordt weliswaar tot het minimum beperkt, maar is niet geheel uit te sluiten. De ZFA wil bovendien niet alleen de jongeren in het dorp bedienen. ,,Wij willen er voor heel Almkerk zijn, dus ook voor de ouderen”, vervolgt Van Essen.  

Voor veel bewoners, zoals Caniëls, is het oeuvre van het dertigkoppige Havenkoor Vissershang een feest der herkenning. Mevrouw Visser (101) zegt echter lang niet alles te kennen. ,,Ik kom zelf uit Rotterdam en daar zongen we toch net wat andere liederen. Maar wat ik ken, zing ik natuurlijk luidkeels mee. Ik vind dit echt fantastisch”, lacht ze.

Achterin staan acht vrijwilligers van de ZFA. Ze genieten duidelijk van wat het Havenkoor hier teweeg brengt. Ze worden door Rianne de Leeuw van de Altenahove uitgenodigd naar voren te komen en zich te mengen met het koor, om tijdens het lied ‘West Zuid-West van Ameland’ mee te zwaaien en te bewegen. Het levert zo vlak voor de pauze een levendige Almzaal op. Er wordt gezwaaid, geklapt, ritmisch op de tafel geslagen en volop meegezongen. De van oorsprong Roosendaalse Caniels geniet van iedere toon; herinneringen aan haar jeugd komen steeds meer bovendrijven. ,,Wij  hadden in mijn kindertijd geen radio, dus zongen we zelf heel veel liedjes. Dat waren fijne momenten, uit een fijne jeugd. Daar denk ik nu veel aan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »