Hartje Breda: waar de Harleys stonden, wordt nu kunst gemaakt

Hartje Breda: waar de Harleys stonden, wordt nu kunst gemaakt

In april 2016 overleed Jan Kennis van O.I.T. Harley Davidson. Het bedrijf stopte er ook mee en een half jaar geleden namen kunstenaars intrek in het pand aan de Liniestraat in Breda. Galeriehouder Drift opent haar deuren wekelijks van donderdag tot en met zondag, een veertiental kunstenaars werken er dagelijks in hun ateliers. Dit weekend gaven zij de Xpolini – Linie op Drift, een soort open huis. Of, zoals ze het zelf noemen: een voorstelronde. ,,Of we dat jaarlijks doen weet ik nog niet. Misschien moeten we er wel binnen het jaar uit”, legt één der kunstenaars Niels Visser uit.

Het bevalt Visser wel, hier. De werkruimte in zijn eigen huis was wat te klein geworden, iets dat hij hier wel heeft. Maar, interessanter: ,,Dit is een collectief, je wordt een team met de rest. Niemand is hier de baas, wij máken dit gebouw nu. Soms gaat dat niet vanzelf en zijn er discussies, maar daar komt altijd iets uit: zonder wrijving is er immers geen glans.”

Inspiratie

In het pand werken kunstenaars, met een enorme diversiteit. Iemand knutselt er graag aan zijn auto, een ander is een keramist. Er is houtbewerking, een volgende maakt ‘blije figuren’. Visser zelf werkt vooral digitaal. Als grafisch vormgever verwerkt hij data tot infographics. ,,In opdracht. En dat is dan wel weer inspirerend hier: hier werken veel vrije kunstenaars, dus ik ben zelf ook weer wat gaan schilderen. Jarenlang niet gedaan, maar hier werken nu eenmaal erg inspirerende mensen.”

Op de voorstelronde komen kunstminners, kunstenaars, maar ook buurtgenoten op af. Wethouder Marianne de Bie kwam een zegje doen, AlleeWonen kwam een zegje doen. ,,Dat vond ik mooi. Zij kijken naar de buurt, naar het pand, ofwel heel anders dan wij.” Het contrast tussen de huidige invulling en Harley Davidson is groot. Sommige aspecten in het pand herinneren er nog wel aan, zoals een raamposter, maar een likje verf en de nieuwe bestemming maakt het toch echt een galerie en ateliers. De huur voor de kunstenaars is er betaalbaar, de ligging vlakbij het station perfect. ,,Maar niks ligt echt vast, het is tijdelijk. Ikzelf ben inmiddels verhuisd naar een groter huis, dus voor mij is dat geen onzekere toekomst. Hier werk ik heel fijn, dus ik hoef niet weg, maar ik heb wel een back-up”, besluit Visser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »