Mitchell kon niet wachten met rijden

Mitchell kon niet wachten met rijden

De 25-jarige Mitchell uit Breda staat terecht voor twee zaken. Hij reed onlangs zonder rijbewijs rond op een scooter en werd bovendien aangehouden zonder rijbewijs in een auto.

De twee zaken worden gelijktijdig behandeld. In beide gevallen verklaarde Mitchell ‘dat hij niet kon wachten met rijden’. ,,Mijn vader en ik waren aan het eten bij de McDonalds. Ik wilde de auto verplaatsen op de parkeerplaats, toen ben ik dus door de politie gezien en aangehouden.” Hij had er toentertijd al veertig lessen opzitten, dus hij kon volgens hemzelf al uitstekend met de auto overweg. Mitchell heeft nu echter nog steeds geen rijbewijs. ,,Ik sta er financieel niet meer zo goed voor als toen, dus ben gestopt met de lessen. Ik werkte fulltime, maar ben ontslagen en woon weer thuis, bij mijn vader.”

Een tijdlang stond de auto zelfs op Mitchells naam, door een verstrekkende belastingschuld van zijn vader. Ook dat is verleden tijd: er staat niets meer op zijn naam. Mitchell volgt sinds kort een beroepsbegeleidende studie, ,,maar ze zijn nog bezig met mijn werkplek”.

Kortom: Mitchell doet er alles aan om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Zijn advocate vraagt daarom vooral geen boetes te geven. Er is namelijk financieel geen ruimte; de bewindvoerder van Mitchell kan er geen boetes meer bij gebruiken. De officier van justitie is helder: ,,Je mag simpelweg gewoon nooit rijden als je geen rijbewijs hebt. Ook niet even, ook niet op een parkeerterrein, blijf gewoon weg van dat stuur. En omdat dit dus tweemaal is, staat er in principe een hele zware geldboete op. Maar het wordt een werkstraf: ik wil je voor de auto 32 uur werkstraf geven en een week voorwaardelijke gevangenisstraf. Voor de bromfiets wil ik 20 uur vragen, met ook een week voorwaardelijk.”

De advocate gaat in verzet. De recidivekans is flink verkleind, stelt ze. Er staat immers niets meer op zijn naam, er is geen auto meer. Er zijn bovendien nogal wat beperkingen waar Mitchell het mee moet doen, getuige de Wajong-uitkering. Maar zijn leer-werktraject is een stap in de goede richting, vindt ze. ,,Daarnaast: we hebben afgesproken dat twee min of meer gelijke zaken als één behandeld zou worden. Ik vraag de rechter een iets gematigder straf.”

De rechter besluit: voor de auto komt hij uit op 30 uur werkstraf, waarvan 14 uur voorwaardelijk. Voor bromfiets wordt het 14 uur; Mitchell krijgt dus een straf van in totaal 30 uur werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »