De digitale wereld gaat soms te snel

BREDA – Internetbankieren, de belastingaangifte. Wachtwoorden, scam. En waarom gaat de computer thuis steeds trager? De wereld digitaliseert in een razend tempo en niet iedereen kan dat bijhouden. Daar is Jara Computerhulp voor. Ze zijn gevestigd aan de Tielrodestraat in Breda, maar bieden hun hulp ook aan huis aan.

Het gaat om hulp bij de absolute basis, hoewel er in overleg ook gerust een cursusje Photoshop inzit. ,,Alles vindt tegenwoordig plaats op het internet. Zoek je een woning of werk: internet. Wij willen daarbij helpen, daar is behoefte aan”, legt oprichter Philip Oronsaye uit.

Want hoe herken je scam? ,,Het schrijnende is, is dat mensen vaak éérst betalen en dan pas willen onderzoeken wat ze nu precies betaald hebben. We zien echt de meest bizarre dingen voorbijkomen.”

Een groot deel van de klandizie komt uit de buurt, De Wisselaar. Er is veel eenzaamheid, werd al ondervonden. ,,Je hoort veel levensverhalen. We werken daarom niet per uur, maar per afspraak. Ik luister er graag naar, ook dat helpt de mensen.”

Jara heeft twee medewerkers: Andy Delmotte en Daan Hamelink. Daarnaast zijn er nog twee stagiaires; er is plaats voor vijf man. ,,Dit is een leerbedrijf. Kijk, wij krijgen veel vragen van ouderen, maar ook van statushouders die deze basiskennis helemaal niet hebben. We moeten hen helpen, maar zij hebben vaak geen geld.” Lastig, want Jara bedruipt zichzelf. Krijgt geen subsidie. ,,Maar als we het niet doen, levert dat ellende op. Belanden ze op straat. Iemand moet ze toch helpen?”

Intussen helpt Delmotte meneer Lebbink. Al zijn wachtwoorden staan opgeslagen in browser Chrome. ,,We helpen hem alles beter te beveiligen. Hij was geschrokken, realiseerde zich echt niet hoe eenvoudig iedereen in zijn computer kan komen.”

Oronsaye zucht. ,,Dat internet zo werkt, is jammer. Het kan dichtgetimmerd worden, maar dat gebeurt niet. Juist in die lekkages gaat enorm veel geld om.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »