Bij PodAa doen ze maar wat. En dat is goed

EFFEN – Een vredig ochtendje bij Dagbesteding PodAa in Effen. Henk, Paul en Pepijn zijn druk bezig met het schilderen van sierlijke letters, die ‘Welkom bij de Proms’ moeten vormen. Rudy oefent nog wat op de piano. Straks, op 10 en 11 mei, moet alles klaar zijn voor het optreden van het 50-koppig Biezonder Orkest. Grote man achter PodAa Jan van Rijckevorsel zelf is bezig met het maken van een kapstok. Hij kreeg vrijdag een lintje en is sindsdien Lid in de Orde van Oranje Nassau. ,,Iedereen doet hier wat hij het fijnste vindt.”

Van Rijckevorsel was bijzonder aangenaam verrast met de erkenning die hij kreeg van zoveel naasten. ,,Maar dat lintje behoort ook mijn vrouw Ineke toe, die hier minstens net zoveel doet.”

Volgend jaar bestaat PodAa -Paradijs aan de Aa- vijf jaar. Op de kleine hectare extra grond naast het aloude Muziekhuis is met eigen handen een fraaie ontmoetingsruimte gebouwd. Een concertzaal, zo je wil. Van Rijckevorsel leeft dag voor dag; het komt zoals het komt. Hij analyseert graag wat er gebeurt. Probeert er wijsheid uit te halen. Ziet dat er op zijn grond langzaam een maatschappij in een maatschappij ontstaat.

Mensen met een beperking, jongeren die een achterstand oplopen op school, ouderen: hier staat hun zelfontplooiing centraal. En muziek, want dat doen ze allemaal graag. Met dat optreden straks als jaarlijks hoogtepunt. ,,Het is zeker geen Mozart, maar het plezier spat eraf. Er zijn geen zenuwen, maar er is directe interactie en enorm veel plezier. Daarmee krijgen ze iedereen mee.”

Natuurlijk. Iedereen die hier komt heeft zijn of haar belemmeringen en onzekerheden. Maar het samenzijn levert, denkt Van Rijckevorsel, een positief gevoel op. En daarmee vooruitgang.

,,Het is ontstaan”, zegt de muziekdocent van weleer. ,,Ik vind bouwen leuk. Ik vind ontwikkeling interessant. En ik probeer iedereen bij elkaar te brengen, omdat ik weet dat ze perfect voor elkaar zullen zorgen.”

Van Rijckevorsel staat te midden van zijn mensen. Steekt ook zelf de handen uit de mouwen en communiceert continu. ,,Het leuke van deze doelgroep: als ze het niet leuk vinden, zeggen ze dat. Er is geen rem, geen gêne.” En dat heeft zijn uitwerking. Alles wordt gemengd bij PodAa. Ook jongeren die door omstandigheden niet meekunnen op school. ,,Dat werkt belemmerend in je leven, maar hier kom je in een warm bad. Ze gaan snel weer zien wat ze leuk en belangrijk vinden. En als ze straks weer de boze buitenwereld ingaan, wil ik ze handvaten meegeven. Ik hoop dat zij thuis, in hun gezin, praten wat ze hier meemaken. Opdat daar ook iets verandert. Zo worden muren geslecht.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »