Nog even geduld

De politieagent twijfelt als de groep echt niet luistert. ‘Wij zijn Nederland’, roepen ze. Hij sommeert afstand te houden, zij negeren dat. Hij begint er op in te slaan, het verschijnt op Dumpert. Dit is Nederlands verzet anno 2020. Waarom ze hier zijn? De mensen zijn woedend. Alsof alles van ze is afgepakt. Doe es even rustig joh.

Onmogelijk vraagstuk

Vooraf: ingewikkelde vraagstukken verdienen een kritische blik. Onmogelijke vraagstukken, echter, kun je beter overlaten aan de échte specialisten en daarop blijven vertrouwen. Dit onmogelijke vraagstuk heeft immers nog geen zaligmakend antwoord. Dat geldt niet alleen voor Nederland, dat geldt wereldwijd. Nog even wachten. Ik heb het uiteraard over corona en waarom meebuigen, meedeinen toch echt het meest logische is. Simplistisch? Absoluut. Dat geeft heel veel rust, kan ik je vertellen. Aanrader!

Vrijheid

Ik ben 39 jaar. Ik leef al 39 jaar in ongelofelijke vrijheid. Kan alles, mag alles. Ik ging naar school, koos mijn eigen opleiding, doe zoveel mogelijk leuke dingen en probeer op mijn eigen manier geld te verdienen om mijn eigen leven te bekostigen. En in mijn achterhoofd weet ik: mocht daar onverhoopt iets misgaan, dan word ik geholpen door de overheid. Vrijheid, met sociale regelingen in het achterhoofd: je kunt hier een zorgeloos bestaan opbouwen. En voor mij geldt: probeer zo min mogelijk op die overheid te teren. Ik heb het gelukkig dan ook nog nooit hoeven doen. Maar de wetenschap dat je geholpen kunt worden is fijn. Hoe anders is dat in, nou ja, vrijwel overal in heel de wereld.

Corona

Anyway. Toen kwam corona. Maatregelen. Overal ter wereld. Anderhalve meter afstand, handen wassen, grote evenementen even niet mogelijk, afijn, je kent ze. Voor het eerst in ons leven -of althans: voor de meesten- moeten we iets van vrijheid inboeten. En waarom? Omdat er een virus is waarvan we vooral in het begin weinig wisten. Het zekere voor het onzekere. Rutte zei al: zonder kennis moet ik beslissingen nemen. En hij koos voor de volksgezondheid én vertrouwde op de intelligentie van het volk.

Corona ebt weg. Er zijn nog besmettingen, maar nauwelijks ic-opnames, nauwelijks doden. De vraag rijst of het allemaal nog wel zo nodig is. Een vraag die andermaal door specialisten beantwoord mag worden. Want nog steeds geldt: met weinig kennis moet Rutte beslissingen nemen. En hij blijft kiezen voor de volksgezondheid. Stoute Mark. (Nee, volkomen terecht. Hup Mark.)

Pas acht maanden

We zitten pas acht maanden in deze rotzooi. Acht maanden. Waarvan een maandje met échte inperkingen. Thans valt dat alleszins mee, we kunnen en mogen vrijwel álles. Ik zit potdorie in Mexico. Over vrijheid gesproken. Heb geduld. Het gaat echt snel over. En ja, dat er pijn zit qua werkgelegenheid snapt iedereen. En voelt iedereen.

Alternatief

Als ik naar die demonstrerende groepen luister, hoor ik alleen maar woede. Dat je demonstreert tegen kernwapens: heel goed. Dat je demonstreert voor een betere studiefinanciering: begrijpelijk. Dat je opkomt voor je boerenbedrijf: duhuh (hoewel graag zonder geweld, intimidatie en andere onsympathieke drukmiddelen.) Dat zijn allemaal politieke keuzes. Maar dit is woede zonder alternatief. Ja, de Lange Fransen en Willem Engels van deze wereld. Dat is geen alternatief. Dat is gekte. Want niemand die het weet. Voor hen is het een verdienmodel.

Deze tijd levert ook kansen op. Speel erop in, zonder die gekke woede, maar met open mind. Kunstenaars: ga ermee aan de slag. Gekke tijden leveren inspiratie op. Deze tijd is voor de geschiedenisboeken. Vang het. En ja, dat de kunsten nu hard geraakt worden, absoluut. Maar ben creatief. Net als de horeca, die constant laten zien dat ze oplossingen vinden. Niet ideaal, maar wel knap. Net als de grote evenementen, die nu eenmaal op massa drijven en ook manieren vinden.

Even geduld

Rutte en co zijn niet bezig om de macht naar zich toe te trekken. Dit is nog altijd overal ter wereld gaande. Als Rutte nu loslaat en het zou misgaan, wordt hem dat verweten. Het is voorzichtigheid, dat te begrijpen is. Grote kans dat het weldra alsnog losgelaten wordt. Niemand vindt een inperking van vrijheid leuk. Ook Rutte niet. Ook de mainstream media niet, die écht niet bezig zijn met een of andere vage propagandashizzlestrategiedinges.  We moeten simpelweg nog even volhouden. Corona is er nog altijd. Dat is niet politiek, dat is niet om de massa te controleren. Dat is er gewoon. Deal with it. Nog even volhouden.

Wat vond je van dit verhaal?

Al mijn verhalen zijn gratis te lezen. Maar mocht je als blijk van waardering en van vroljkheid een donatie achter willen laten: ik doe een dansje van blijdschap. Alvast zeer veel dank!!

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »