Huh? Hoe ik plotseling uit het niets studiebegeleider werd

Ik ben ineens studiebegeleider. En de eerste scriptie is ingeleverd.

Een tijdje geleden kreeg ik een tip van een twitteraar; hij had een vacature gezien die wellicht wel iets voor mij zou kunnen zijn. Lang verhaal kort: ik mocht als freelancer bij Stijlfiguur Tekstbureau aan de slag. Van ghostwriter tot redactie tot studiebegeleiding, er zou van alles wat voorbij komen. En al gauw kwam de eerste aanvraag binnen: een student die graag af wil studeren. En plots was ik studiebegeleider.

Mijn scriptie

Nu kreeg ik in eerste instantie direct hoofdpijn van het idéé. Mijn eigen scriptie was een totale ramp. Ik studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam, richting Media, Informatie en Communicatie. Een regelrechte pretstudie, omdat ik simpelweg niet wist wat ik dán zou moeten studeren. Een niveauloze baggerstudie vooral. Mijn scriptie: ik wilde samenwerkingen op het internet bewerkstelligen. In de muziek. Eigenlijk zou je het nu affiliatemarketing kunnen noemen, want het idee was: ik maak een website waar cd’s besproken worden, met een linkje. Ik zorg dat mensen op die website komen en dus zien er heel veel mensen dat linkje. Beetje euro’s voor jou, beetje euro’s voor mij. Mijn tijd ver vooruit, zullen we maar zeggen, want dat bestond nog niet. De scriptie was echter chaos en drama. Het sloeg werkelijk helemaal nergens op. Het leverde me een zogenoemd oprotzesje op.

Student één

Misschien is het juist zo’n soort ervaring dat ervoor zorgt dat ik hier alsnog geschikt voor ben. Ik snap de struggles, het gebrek aan overzicht, aan structuur. Ik snap de wanhoop. Met mijn eerste student klikte het direct. We hebben er enkele weken aan gewerkt en gisteren heeft hij zijn scriptie ingeleverd. En samen waren we tevreden.

Struggles

Misschien is die eerste student wel de ‘droomstudent’, want je weet vooraf: er zullen nog hele lastige processen volgen. Gebrek aan motivatie, verdrinkingsnood in de materie, een deadline die met veel te rassen schreden nadert. Student één ging er juist vol voor. Legde de verantwoordelijkheid echt bij zichzelf neer en wist: dit is mijn proces, mijn uitdaging. Benieuwd wat ik doe als er echt problemen komen. We zullen het vanzelf zien.

Eigen beheer

De eerste drie studenten doen allen eenzelfde soort studie. Bepaalde studierichtingen heb ik ook al geweigerd, ik moet er wel íets bij voelen. Ik heb daarom nu al zin in student vier. Ze wacht nog op feedback van school: ze onderzoekt of ze haar muziek dezer dagen beter in eigen beheer uit kan brengen, of onder een label. Voor de studiebegeleider is dit nog leerzaam ook, ik ben oprecht benieuwd wat deze onderzoeksvraag ons straks gaat opleveren. Goed, haar muziek is niet direct mijn smaak, maar in tijden van streamingdiensten en social media, waarom eigenlijk niet? Als je het slim, gericht en met de juiste mensen opzet is een succes nooit uitgesloten. Zin in. Koop mijn boek Het Groene Schaduwlicht. Eigen beheer.

Iedere twee weken verschijnt mijn nieuwsbrief met de nieuwste verhalen. Wil je deze ook ontvangen? Schrijf je hieronder in!

Je kunt natuurlijk ook Abonnement nemen of een eenmalige donatie doen, wat minstens net zo geweldig fantastisch briljant zou zijn.

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »