Gek leven in Puerto Escondido

,,Weten jullie dat vanaf morgen de nieuwe coronamaatregelen ingaan?”, vraagt onze taxichauffeur. ,,Sommige stranden sluiten, zoals in het centrum. Het openbaar vervoer wordt helemaal opgeheven; er rijdt vanaf morgen geen bus meer.” Nu moet je vooral dat laatste met een korreltje zout nemen, als een taxichauffeur het zegt. Die willen immers geld verdienen. We vatten het dan ook op als een signaal.

We hebben ons getrakteerd op een weekje zon-zee-strand. In Puerto Escondido, een voormalig vissers- en nu toch vooral toeristisch dorpje aan de Stille Oceaan. Of nou ja, toeristisch: met de coronaperikelen is daar niet echt sprake van. Het is er vooral rustig. Je ziet het aan de wanhopige gezichten van de mensen. Restaurants zijn leeg, tours worden voor bodemprijzen aangeboden. Voor ons geeft het dus best wat voordelen, maar met een dubbel gevoel. En dit nieuwtje komt ook slecht uit: er staat immers nog één aantrekkelijk uitje op ons programma: La Ventanilla. Dat is een lagoon op zo’n zestig kilometer verderop, waar krokodillen en leguanen leven. En je ziet ze gegarandeerd. What’s not to like? Het nieuws blijkt waar. De taxi’s mogen de stad bovendien niet verlaten.

Zakenvrouw

Tania ontpopt zich zoals vaker tot mijn heldin. (Wát een vrouw.) Taxichauffeur Angel was een alleraardigste kerel, die haar zijn nummer gaf. Voor als we hem nodig hadden. Ze belt hem op en overlegt met hem. Als ze ophangt zegt ze: ,,Morgen wil hij onze privéchauffeur zijn. In een privéauto. Hij rijdt ons de hele dag rond en zet ons thuis af wanneer we willen.” Ofwel: leguanen, we komen! Kosten? Duizend pesos. Zo’n veertig euro. Zo weinig? ,,Nou ja, binnen Puerto Escondido zijn de ritjes altijd veertig pesos (kleine twee euro). De kans dat hij morgen tien ritjes rijdt is klein. Volgens mij voor hem ook een prima deal”, legt Tania uit. Prima zakenvrouw.

Nog even terug op die maatregelen. Sommige stranden sluiten dus. Niet allen. De twee misschien wel mooiste stranden zijn gewoon open. Niet dat het er nu extra druk is. Qua Puerto Escondido zou je bijna haast heel stiekem zonder het hardop uit te spreken kunnen zeggen: corona is best relaxed. Alle ruimte, alle plek en de zee voelt fantastisch. Andere maatregel: alcohol mag je niet kopen na zes uur. Daar is de supermarkt streng in. De kleine rotzooibuurtsuper ook. Hoewel? De eigenaar weigert, maar pakt mijn vier biertjes stilzwijgend in een kartonnen doosje in, legt daar een kartonnetje overheen en daarboven op de zes eieren die ik ook kocht. Super onopvallend, natuurlijk. Kan ik waarderen. Deze güero geeft wel extra fooi, uiteraard.

Strand dat nog gewoon open is

Goedgehumeurd

Die ochtend haalt een bijzonder goedgehumeurde Angel ons op. Hij vraagt mij achterin te zitten. Een güero voorin is immers verdacht, dat riekt naar een toerist. En de politie controleert uitgaand verkeer. We doen onze mondkapjes op, om onze goede wil te tonen. De politie laat ons zonder problemen door.

Uit de speakers klinkt het héle oeuvre van Ricky Martin en in deze omstandigheden ga ik daar wel goed op. Angel praat en praat. 23 is hij, al vier jaar getrouwd. Trots laat hij een foto zien. Meisje uit Puerto Escondido. Zijn vader en broers hebben het zwaar onder deze crisis. Er zijn dagen dat Angel 200 pesos op een dag verdient. Zo’n acht euro.

Friet met mayonaise

Hij brengt ons naar La Ventanilla en naar drie fraaie stranden in deze buurt. Altijd blijft hij achter bij zijn auto. Altijd staat hij klaar als we weer weg willen. En altijd blijft hij vrolijk. We nodigen Angel uit voor het eten op het strand, tijdens zonsondergang. Enthousiast raadt hij ons de vis aan. Ik daag hem uit friet met mayonaise te eten. Soms moet je culturen elkaar laten aanraken, nietwaar? Op de terugweg praten we verder. Over corona, over Puerto Escondido, over het leven. Bijzondere jongen in een flink geteisterd stadje. Uit de speakers klinkt voor de derde keer vandaag ‘Livin’ la vida loca’ van Ricky Martin.

Wat vond je van dit verhaal?

Al mijn verhalen zijn gratis te lezen. Maar mocht je als blijk van waardering en van vroljkheid een donatie achter willen laten: ik doe een dansje van blijdschap. Alvast zeer veel dank!!

Totaal: € -

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven