De kans op corona in Mexico is echt niet zoveel groter

Ik las onlangs dit verhaal in De Volkskrant, waarin correspondent Joost de Vries -zoals de kop al aangeeft- het gevoel heeft dat de kans op corona in Mexico het grootste is. Hij wijt dat aan de manier van testen, die heel wat vrijblijvender is dan in Europa of hier omliggende landen. Alleen als de Mexicaan écht ziek is, besluit hij zich te laten onderzoeken. Dat doen ze dan met honderden tegelijk in een veel te klein teststation, dus de kans dat je daar vervolgens daadwerkelijk besmet raakt lijkt hem uitermate groot.

Negatief

Sinds ik in Mexico vertoef valt het me nog eens extra op: Latijns Amerika komt overzees vooral negatief in het nieuws. Ik  ben niet dom; ik weet dat het zo werkt. Goed nieuws is geen nieuws. Positieve verhalen zijn saai. Beter om dit land af te schilderen als uitermate dom, met lak aan de regels en een achtergestelde infrastructuur. Het land van de drugs en de Narcos. Het land van de luie Mexicaan. Wat ik hier schrijf, slaat overigens zeker niet op De Vries maar op de algemeenheid. Maar dit even als een sidenote.

Corona in Mexico

Laat ik proberen te schetsen wat ik zie omtrent corona in Mexico. Dat is niet persé rooskleuriger, maar zeker ook geen horrorscenario. De Mexicaan is vooral doodsbang. Iedereen draagt altijd een mondkapje. Bij voorkeur met nog een extra spatscherm. De reden: de informatievoorziening is vaag en haast ondoorgrondelijk, terwijl corona het nieuws juist overheerst. Dat nieuws omvat vooral de kille cijfers. De doden. En wat te doen om vooral geen corona op te lopen. En dus blijven heel veel Mexicanen thuis. Buiten is immers een zelfmoordmissie.

Op straat is er veel controle. Overal wordt gevraagd vooral je mondkapje op te zetten. Iedere winkel, ieder restaurant, werkelijk overal word je temperatuur opgemeten en moet je je handen wassen. Je naam wordt (haast) overal genoteerd, inmiddels middels een QR-code. De tafels en stoelen worden om de haverklap schoongemaakt. Het menu kun je opvragen met je telefoon middels een QR-code. De restaurants zijn ook angstaanjagend leeg. Veel delen van Mexico City lijken op Breda op dinsdagmiddag. In Parque Chapultepec zie je meer eekhoorns dan mensen.

De enigen die buiten zijn, lijken de straatverkopers. Ze moeten wel. Met mondkapje, spatscherm, speciale kleding en handschoenen, welteverstaan. Niemand wéét wat corona is. Niemand kent het gevaar. De informatievoorziening vanuit de autoriteiten is nihil, hoewel hoofd van de regering van Mexico Stad Claudia Sheinbaum dagelijks flink twittert. Het lijkt alsof deze volksangst hen wel goed uitkomt. Heel soms komen er nieuwe maatregelen. In december is de wereldberoemde basiliek Guadaloupe gesloten. Na zeven uur ’s avonds mag er geen alcohol meer verkocht worden. Tot zover de nieuwste maatregelen.

De wereldberoemde basiliek Guadaloupe is in december gesloten. Dat is best een dingetje hier.

Nederland

Ga je naar Nederland, waar de mondkapjesdiscussie tot in den treure werd gevoerd. Waar nogal wat groeperingen tégen de coronaregels zijn of corona in haar geheel ontkennen. Waar pretparken gewoon open zijn, net als warenhuizen, bouwmarkten en andere toch niet zo heel erg eh… vitale aangelegenheden. Waar Black Friday gewóón doorgaat. Waar de horeca volop dreigt open te willen gaan op 17 januari. Waar haast wekelijks een compleet nieuw scenario wordt geschetst. Waar haast wekelijks niet te rijmen nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt. Waar de straten vol zijn, de winkels open en het deurbeleid wel heel vrijblijvend is.

En dan is de kans op besmetting híer het grootste? I beg to differ. De Mexicaan houdt vol angst van nature afstand van je, maar moet om geld te verdienen wel degelijk naar buiten. Waarschijnlijk is de kans daarmee even groot, alleen is hier aanmerkelijk meer vrijheid. Laten we het op een gelijkspelletje houden.

Wil je me helpen? Lees dan nog even door:

Allereerst: dank voor het lezen van bovenstaand verhaal. Die las je uiteraard gratis. Dat blijft ook zo. Maar een klein beetje sponsoring zou ik echt enorm waarderen! Bijvoorbeeld middels een abonnement, terwijl ik een heel vet boek schrijf. Lees er hier alles over.

Hier kun je je abonneren.

Je kunt natuurlijk ook een eenmalige donatie doen, wat minstens net zo geweldig fantastisch briljant zou zijn.

Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »