‘We sloten altijd af met Kom pak je lasso maar’

DEN HOUT – Een weekje knutselen, spelen of een leuke sketch voorbereiden voor de finaleavond op vrijdag. Tijdens Festival Onder De Bomen in Den Hout dompelden zo’n zestig kinderen zich een hele werkweek in het westernthema.

In 2015 startte dit als het Freemde Fogel Festival. ,,Maar toen knutselden we alleen vreemde vogels, nu hebben we veel meer vrijheid, dus dit bevalt me een stuk beter”, herinnert de 7-jarige Birke zich nog. Sinds vorig jaar heeft het festival zijn huidige vorm. Op de Houtse Heuvel, waar in het voorjaar traditioneel Paaspop Den Hout plaatsvindt, heerst nu een westernsfeertje, inclusief een saloon, cowboys, totempalen en cactussen -veelal door de kinderen zelf versierd.

,,We begonnen met honderd pakken stro, tweehonderd pallets, een tipitent en dus de kinderen. En het thema western. Verder was het nagenoeg blanco”, legt Marjolein van Bavel namens de organisatie uit. Die organisatie bestaat uit vijf personen met ieder een eigen expertise. ,,En heel veel fijne hulp uit het dorp.”

Iedere dag gingen de kinderen van 10 tot 14 aan de slag. ,,Zonder dwang of voorgespiegeld resultaat, iedereen mocht het zelf weten. Wil je niet knutselen? Dan ga je toch spelen. Het draait vooral om hen, om hen een leuke tijd te bezorgen.” Van Bavel laat vrijdagmiddag  het terrein zien. ,,Een groepje heeft van bierdorpjes een bord voor de bar gemaakt. En het decor waar ’s avonds de optredens zijn is door henzelf geschilderd. We hebben er met zijn allen een heel mooi terrein van weten te maken.”

Deze vrije hand zorgt ervoor dat er vanzelf ook echt iets ontstaat, klinkt Van Bavel overtuigd. ,,Ieder ging de eigen gang, veelal in groepjes. We sloten dagelijks gezamenlijk af met het liedje ‘Kom pak je lasso maar’, in stijl van het thema. Met dat lied sluiten we ’s avonds ook af.”

Festival Onder De Bomen richt zich voornamelijk op kinderen van 4 tot 10 jaar. Op woensdagmiddag werd voor de leeftijdscategorie 11 tot 16 een beachvoetbaltoernooi georganiseerd; in de vroege avond nam voetbalvereniging Irene ’58 het over voor 17+’ers.

Vrijdagavond dus ‘la grande finale’. ,,Dansjes, karaoke, een quiz, toneelstukjes. Meisjes maken daar een heel werk van met veel dramatiek, jongetjes spelen cowboytje, schietend achter een strobaal.” De sketches worden gadegeslagen door 225 deelnemers aan het avondeten, die ook optredens zien van ukeleleband Ukulele Paradijs en sixtiesband  John-Boy & The Waltons. De presentatie van de avond is ook in handen van kinderen, zoals Birke en Maggie Lynn (7). ,,Het is spannend om door een microfoon te praten, maar dat doen we vaker op school voor duizenden mensen”, klinkt Maggie Lynn zelfverzekerd. ,,We staan als echte cowgirls te presenteren. Ik ben nu vergeten wat voor optredens er komen, maar dat staat gelukkig gewoon op een briefje.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »