Een kijkje in het paardenrusthuis

Een kijkje in het paardenrusthuis

OOSTEIND – Paardenpension ‘Stal Gratia’ deed donderdag voor de tweede maal deze zomer haar deuren wagenwijd open in het kader van de Toer de Boer. Diverse agrarische bedrijven uit Oosterhout, Dorst, Oosteind en Den Hout geven geïnteresseerden een inkijkje in hun werkzaamheden, ,,Waarbij paarden natuurlijk het meest tot de verbeelding spreken, er is veel interactie met de dieren.”

Stal Gratia -vernoemd naar het oudste paard van stal, de 29-jarige Gratia- bestaat pas tweeëneenhalf jaar. Voorheen runden Ronald en Marjo van Loon een konijnenfokkerij. ,,We moesten verbouwen en veel aanpassingen doen. Maar we wisten: er zat geen toekomst meer in. We hadden al zes paarden en onze dochter studeert paardenmanagement, dus hebben we de boel omgegooid tot een paardenpension en -rustplaats voor de oudere dieren”, legt Van Loon uit. In de omgeving van Oosteind bevindt zich ook een manege en worden ook sportpaarden gefokt; Stal Gratia richt zich louter op de verzorging van oude paarden, die veelal nog wel recreatief gebruikt kunnen worden. ,,We hebben er nu dertig gestald, dat is wel een maximum.”

De transitie van konijnenstal naar paardenstal is door henzelf bewerkstelligd. De paarden overnachten in hokken van 3,5 bij 3,5 en kunnen overdag rustig grazen in de ruime weilanden. Deze tweede Toer de Boer wordt volgens het echtpaar Van Loon een stuk minder bezocht dan de vorige editie, op 27 juli, toen ‘zeker honderd bezoekers’ op Stal Gratia afkwamen. Ditmaal zijn er zo’n veertig bezoekers, waaronder de 12-jarige Eef Slagbomen. Ze plukt wat grassprieten en biedt deze behendig aan een paard aan. ,,Een vriendin van me heeft een eigen paard, het is leuk om ze te voeren. Dus neem ik regelmatig een kijkje bij haar paard. Ik mocht zelf ook lessen nemen, maar koos voor hockey omdat ik daar meer mensen zou ontmoeten. Toch blijft paardrijden erg leuk”, verklaart ze.

Dat vindt ook de 4-jarige Coco Polak, die ongeduldig de paarden observeert, maar er toch vooral op wil zitten. ,,Ze heeft lessen, maar het is nu zomerstop”, glundert haar oma. ,,Ze wil zo graag paardrijden. Ik denk dat ze wel twintig rondjes heeft gereden op de kermis in Oosterhout, afgelopen weekend. Hier verwachtten we niet dat ze kon rijden, maar daar zit ze alweer. Alles is paard bij haar. Paard en prinsessen. Over een jaar of twaalf zullen we ongetwijfeld een prins op een wit paard in haar leven mogen ontmoeten.”

De volgende Toer de Boer is in de herfstvakantie. Zonder Stal Gratia overigens; zij nemen alleen in de zomer deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »