Grote droom van Rocky komt uit

Grote droom van Rocky komt uit

HOEVEN – Tractor pullingteam 1066 Rocky uit Hoeven werd al zevenmaal Nederlands kampioen, won driemaal de Eurocup en veroverde in 2012 het Europees Kampioenschap. Momenteel vestigen ze een uniek record: al zeven wedstrijden ongeslagen. Deze winter gaan ze voor twee wedstrijden naar de Verenigde Staten. ,,Dat was een droom en die komt nu uit.”

Het Hoevense team is de Nederlandse top in het tractor pulling, Nederland de top van Europa. Deze winter maken ze de oversteek naar de bakermat van de sport: de Verenigde Staten. Samen met het bevriende Extreme Temptation uit Nieuwegein rijden ze in Illinois, volgende week verwachten ze een tweede wedstrijd bekend te maken. ,,Daar zullen we middenmoot te zijn. De Europese richtlijnen zijn anders dan de Amerikaanse, als het gaat om motorinhoud en gewicht. We gaan het compenseren met jarenlange ervaring en een andere techniek.”

1066 Rocky komt uit in de pro-stockklasse. ,,Dat staat het dichtste op de oorspronkelijke landbouwtractoren. Het is een kwestie van het uiterste uit een motor kunnen halen. Dat vergt een enorme technische kennis en innovatie”, legt Biemans uit. Die kennis is er, in de persoon van oprichter en rijder Barend Huijbregts. Hij sleutelt ‘dag en nacht’ aan de ultieme motor en viert thans een verdiende vakantie.

De bedoeling van tractor pulling is om met de tractor over een afstand van 110 meter een slede met gewicht achter je aan te slepen. Die slede heeft achterin wielen, waar in beginsel de ballast wordt geplaatst. Die ballast verschuift gaandeweg naar voren. Daar schuift de slede over de grond, waardoor het voortslepen steeds meer kracht kost.

Het Hoevense team is sinds 2004 actief in de Grand National, het hoogste niveau. Op 8 en 9 september staat er weer een Europees Kampioenschap op het programma, in het Gelderse Stroe. ,,We behoren tot de vijf favorieten”, schatten ze in. Het team reist heel Europa door met hun truck, zo’n 25.000 kilometer per jaar. Die truck: die hebben ze ook zelf ontworpen en is van alle gemakken voorzien, inclusief slaapgelegenheid. ,,Zo’n truck is ook voor potentiële sponsoren aantrekkelijk, daarmee laat je toch zien dat we het serieus nemen. We proberen onszelf ook steeds meer te presenteren aan de buitenwereld. Het is een groeiende sport en wij willen aan die top blijven.” Het belangrijkste Nederlandse tractor pullingevenement is het zomerse Powerweekend in Made. Op 15 september vinden in Alphen-Chaam finalewedstrijden plaats, voor de Grand National.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »