‘Een braderie die echt van het Ginneken is’

‘Een braderie die echt van het Ginneken is’

BREDA – Met de binnenkomst van 23 Vesparijders -met wethouder Boaz Adank als aanvoerder- is gisteren de 49e editie van de Braderie Ginneken geopend. Het nieuwe bestuur van Bruisend Ginneken zocht nadrukkelijk het overleg met alle betrokkenen van et evenement, zoals winkeliers, galeriehouders, horeca en bewoners. ,,Om zo weer tot de kern te komen: een braderie die echt van het Ginneken is”, aldus voorzitter Markus Meuldijk.

Even zag het er naar uit dat er geen 49e Braderie zou plaatsvinden, maar begin dit jaar nam het nieuwe bestuur zitting en begonnen de oriënterende gesprekken. ,,Winkeliers gaven aan dat er regelmatig stands voor hun winkels stonden. Ze werden onzichtbaar. Nu worden de winkels juist vrijgehouden.” En: ,,Er werd muziek geprogrammeerd op podia nabij cafés. Maar die horeca heeft een eigen publiek, dus nu verzorgen zij de avondprogrammering zelf.”  Zo stond gisterenavond bij Boerke Verschuren zanger Django Wagner op het programma. Tot aanstaande zondag worden er bovendien veel evenementen binnen het evenement georganiseerd, zoals de Kunstroute door het Ginneken het hele weekend, de Glimlach van Breda op zaterdag en Plein Air op zondag. ,,Het wordt allemaal gekoppeld. Ook de kermis op het Schoolakkerplein is feitelijk niet van ons”, geeft Meuldijk aan.

Het is een kwestie van jezelf als Ginneken laten zien, denkt Meuldijk. ,,Dus is de Braderie ook veelzijdig. Er zijn drie totaal verschillende podia en ook kunstgalerieën kunnen zichzelf beter laten zien. Zo ontstaan er diverse sferen, maar we hebben de tradities die hier al 49 edities plaatsvinden behouden.”

Nog geen traditie, maar wel voor een tweede maal op het programma: de opening onder begeleiding van de Versparados, voornamelijk bestaande uit zelfstandig ondernemers. Van Vesparados-frontman Peter Warlich mag het gerust een traditie worden. ,,We komen hier met 23 man binnenrijden en je ziet mensen toch blij opkijken. De Vespa is vooral leuk en onschuldig, waar bijvoorbeeld de Harley wat spanning oproept. Niemand heeft een probleem mee met Vespa’s; ze maken weinig geluid en mensen hebben daar hun eigen, veelal positieve herinneringen aan. De Vespa is één en al liefde.” Vond ook Adank. ,,Zo’n binnenkomst is hilarisch. Het was hooguit een minuutje, maar je merkt dat zo’n entree toch iets doet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »