Wat speelt er: Spannend inkijkje in Zundert

Wat speelt er: Spannend inkijkje in Zundert

ZUNDERT – Maandagavond ging de documentaire ‘Wat Speelt Er’ van regisseuse Ellen Blom in première voor een nagenoeg vol Bij Ons in Zundert. Over de totstandkoming van theatervoorstelling Harmonie en over de daarbij horende samenwerking tussen harmonie Nut & Vermaak met Zunderts Toneel.

,,Ik zag het van dichtbij gebeuren, dus inhoudelijk heeft de film me niet zozeer verrast”, vertelt Ria Laurijssen. Harmonie werd vorig jaar tienmaal in ‘haar’ theaterloods gespeeld. ,,Bij de eerste keren dat Nut & Vermaak en het Zunderts Toneel samenkwamen, zag je al dat het echt twee totaal verschillende gezelschappen zijn.”

Spanningen

De toch ietwat stijve en statige harmonie en het wat losbandiger Zunderts Toneel: ‘Wat Speelt Er’ laat duidelijk zien dat de twee aan elkaar moesten wennen. Dat er angsten waren voor elkaar, wat achterdocht zelfs. ,,En dat verhaal werd verteld in korte, behapbare stukken. Een hele goede film, iedere scène maakte je nieuwsgierig naar de volgende”, ondervond bezoekster Coby Nelemans. Zij herkent die spanningen wel. ,,Zundert is een dorp met een sterk verenigingsleven. Maar met een hoge drempel; men is fanatiek en verlangt dat ook van anderen. Je komt er nu eenmaal niet gemakkelijk tussen.”

Het zorgt ervoor dat arbeidsmigranten of vluchtelingen al helemaal moeilijk aansluiting vinden; het derde spanningsveld. Zundert telt zo’n 22.000 inwoners, waarvan circa 7000 buitenlanders, of nieuwe Nederlanders. ‘Wat Speelt Er’ laat zien hoe scenarist Peter Dictus Polen en Roemenen benadert, maar nauwelijks gehoor krijgt. ,,Veel van hen staan niet ingeschreven en ik vond het ook weer zo wat om langs de deuren te gaan”, vertelt hij in de film.

,,Die mensen hebben toch ook helemaal geen binding met iets als een harmonie”, denkt John Frijters. ,,We leven hier in Zundert met elkaar, maar toch ook gewoon langs elkaar heen.” En, denkt Nelemans: ,,We kijken hier in Zundert vooral naar elkaar, niet naar onszelf. Echte toenadering is daarom erg lastig, maar dat gebeurt denk ik in elk dorp.”

Ben Cartens van het Prins Bernhard Cultuurfonds roemde de film na afloop tijdens een discussiepanel. ,,Iedereen werd uit haar comfortzone, uit haar bubbel getrokken,, waardoor er echt iets moois ontstaan is. Deze film laat echt goed zien wat er leeft in een dorp als Zundert.”

‘Wat Speelt Er’ wordt later dit jaar nog uitgezonden op Omroep Brabant. De precieze datum is nog onbekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »