De ballon is zijn onschuld verloren

De ballon is zijn onschuld verloren

BREDA  – Het oplaten van ballonnen tijdens Koningsdag raakt steeds meer in zwang. De Partij van de Dieren riep in 2014 gemeentes al op om het laten opstijgen van ballonnen te ontmoedigen. Het milieu en het welzijn van dieren is daarbij een belangrijk argument. Staatsbosbeheer juicht het van harte toe: ,,Alles dat je de lucht in laat gaan, komt uiteindelijk ook weer naar beneden.”

Paul van den Berg van Oranjestichting Roosendaal is deze discussie al jarenlang voor: de laatste keer dat zij ballonnen lieten opstijgen was ‘zeker voor 2012’. ,,Het vergt nogal organisatie. Je moet de gemeente verwittigen en bijvoorbeeld ook Breda Airport. En we zijn ons heel erg bewust dat het slecht is voor het milieu, dus we zijn er mee gestopt. Je kunt met Koningsdag heel veel andere leuke dingen doen.” Ex-havenmeester Charles Jacobs van Breda International Airport heeft er als vliegveld nooit zo’n last van. ,,Omdat het verplicht is ons te informeren als je een massa ballonnen laat opstijgen. Dan weten de piloten het ook, dus we komen nooit voor verrassingen te staan.”

Vooral Staatsbosbeheer is blij met de discussie. ,,Eigenlijk is het gek dat het zo lang geduurd heeft. Die ballonnen landen overal: in het hoge gras, in bomen, in het water. Dieren hebben moeite dat onderscheid te maken: een koe grijpt zonder daadwerkelijk te kijken het gras met zijn lange tong gras en slikt zo ook ballonnen in; vogeltjes zien een felle kleur in een boom en denken dat het eten is”, legt boswachter Floris Hoefakker uit. Hij wijst ook op wensballonnen die met oud en nieuw de lucht ingaan. ,,Prachtig natuurlijk, zo’n brandende ballon in de lucht. Maar ook die komt weer terug op aarde, met alle gevaren van dien.” Diverse gemeentes in West-Brabant raden het gebruik van dit soort ballonnen dan ook streng af.

Ontmoedigd

Het oplaten van ballonnen is niet verboden, maar in Breda wordt het wel actief ontmoedigt. ,,We wijzen op de schadelijke gevolgen voor milieu en stippen organisatoren duurzamer alternatieven aan”, geeft de gemeente bij monde van wethouder Paul de Beer aan. Die ontmoediging is er ook in Raamsdonksveer. ,,En dus zijn wij er al zo’n drie jaar mee gestopt. We zochten wel naar iets anders dat ook spectaculair oogt, zoals vuurwerk, maar daar zijn weer erg veel regels mee gebonden. Nu geven we de kinderen kleppertjes, zodat er veel geluid gemaakt kan worden”, geeft voorzitter Jan Boere van Oranje Comité Raamsdonksveer aan.

In Sprang-Capelle worden vrijdag nog ‘gewoon’ driehonerd ballonnen de lucht ingestuurd. ,,Wel biologisch afbreekbaar, we denken er wel over na. Het is bij ons traditie, dus zolang het nog kan doen we het. Zolang we in Nederland zoeken naar een speld in een hooiberg, zonder de hooiberg zelf eens aan te pakken, blijven we dit ook doen”, legt Piet van Aalst van Oranjevereniging Wilhelmina uit die stad uit. Oranjevereniging Ulvenhout is er wel mee gestopt, zij het om een andere reden. ,,We vierden zes jaar geleden ons 80-jarig jubileum en lieten zo’n tweehonderd ballonnen met briefjes de lucht ingaan. Er is geen enkele reactie opgekomen, dus dat hebben we om die reden geschrapt.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »