Voetbal met een leerzaam tintje

Voetbal met een leerzaam tintje

BREDA –Het twaalfde seizoen van de NAC Street League werd donderdag afgetrapt op parkeerplaats P5 naast het Rat Verleghstadion. Dit jaar krijgt het maatschappelijke aspect meer de nadruk; samen met diverse instanties zullen gastlessen verzorgd worden op school.

Dat gebeurt aan de hand van het speciaal ontwikkelde NAC Street League Magazine, kortweg NSL. ,,Een blad met de look and feel van andere tijdschriften voor deze doelgroep. Een aantrekkelijk glossy en dus geen schoolboek”, legt coördinator Sander van den Akker uit. ,,Daarin staan mooie artikelen, maar ook een aantal workshops, zoals omgaan met social media, geld, discriminatie, drugs en alcohol, voeding. Deze onderwerpen worden op school behandeld.”

Voorheen konden leerlingen zich zelf inschrijven voor de Street League, nu wordt nadrukkelijker de samenwerking met scholen gezocht. Het betreft hier een pilot, om te zien of leraren dit inderdaad goed in hun werkzaamheden kunnen inpassen. Leraar Sander van den Berg van De Griffioen uit Prinsenbeek werkt al een tijdlang op deze manier. ,,Nu komen alleen de gastlessen er nog bij, wat spannend is. Gastdocenten hebben geen relatie met leerlingen, maar vertellen hun eigen verhaal. Dat kan heel sterk werken”, denkt hij. De lessen die worden gegeven zijn ‘hot topics’, vervolgt Van den Berg. ,,De Griffioen is een vrij ‘witte’ school, de uitwedstrijdjes in Breda geven soms een cultuurshock, waarin onze leerlingen soms wat verbaasd rondkijken. Maar het is de echte wereld, dus is het ontzettend waardevol.”

De NAC Street League zal zo’n drie á vier uur per week gegeven worden aan zo’n 1200 Bredase leerlingen, inclusief het voetbal, tot en met april. Dat voetbal: daarin blijft het zo dat het resultaat niet allesbepalend is. ,,Het gaat vooral om sportiviteit, om verbinding. We werken met een bonus-malusmethodiek. We vinden respect voor elkaar erg belangrijk”, vervolgt Van den Akker.

De 10-jarige Dielicia komt uit voor BS De Driezwing, uit Overkroeten. Geconcentreerd verdedigt ze haar doel en spoort haar team vol enthousiasme aan. Ze doet een vreugdedansje bij de goals en slaakt een opgelucht gilletje als de bal de lat raakt. Haar team wint de eerste wedstrijden. ,,Wij voetballen altijd met ongeveer vijf meiden en wat jongens uit de buurt. Er zijn veel veldjes in Overkroeten. Ik ben al twee keer van school gewisseld en ken hier daardoor veel kinderen. Ik weet nog niks van lessen op school, maar dit is in ieder geval al een leuk begin.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »