Haagse Markt zit op een kantelpunt

Haagse Markt zit op een kantelpunt

BREDA – Wat is er aan de hand op de Haagse Markt? Kort na elkaar stoppen ondernemers die daar tientallen, tot wel 150 jaar zaten. Allen niet wegens faillissement; het vinden van opvolging blijkt moeilijk.

In december sloot Bachman al haar deuren. Dit jaar volgen slagerijen Nooren en Speek en ook drogisterij Brocks houdt ermee op. Het straatbeeld van de Haagse Markt verandert daarmee. ,,Maar dat betekent ook een frisse wind”, geeft Ben Sprenkels van Gasterij Don Qui-John aan. Want aan de Haagse Markt vestigden zich alweer nieuwe zaken, zoals een ijssalon, een dierenkliniek en een tapasrestaurant. ,,Er is een grote aantrekkingskracht en het besef dat we het samen moeten doen is volop aanwezig.”

Walter Nooren gaat verder als cateraar en sluit de slagerij. ,,Ik zie steeds minder winkelend publiek. Mensen kiezen voor het gemak van de supermarkt bij Stada Stores.” Hij vreest dat de Haagse Markt in een horecaplein verandert. Dat ziet Marian Verheij van de dorpsraad niet gebeuren. ,,Maar we zitten op een kantelpunt, we moeten waken. Er kan gerust meer horeca bij -we zijn immers Brabanders-, maar we moeten de ziel van Princenhage blijven voeden en ervoor zorgen dat er winkeltjes blijven komen.”

Stada Stores, de ontwikkelingen bij het NAC-stadion: men kijkt er in Princenhage met argusogen naar. ,,Het is gemak, maar men moet er nog wel naartóe rijden. Dat betekent dat wij het hier zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken; hier kun je je boodschappen om de hoek doen”, schetst Verheij. Zoals het handhaven van gratis parkeergelegenheid. ,,We bekijken in overleg met de gemeente om de parkeerplekken iets anders in te richten, maar het zou funest zijn parkeerplekken te schrappen.” Sprenkels wil niet teveel naar externe factoren kijken, maar van eigen kracht uitgaan. ,,Als horeca moet ik ook opboksen tegen een groeiend aantal andere zaken. Ik probeer er constant voor te zorgen dat ik naar mezelf kijk, dat ik mensen binnen kan blijven trekken.”

Princenhage heeft nog altijd de ziel van een dorp, zeggen ze alle drie. Met haar verenigingsleven, met haar eigen dorpskern: ze houden elkaar in leven. ,,Als zaak sta je midden in het dorp. Ik sponsor veel, draag veel bij aan dat verenigingsleven. Die cirkel moet je zelf in gang zetten, in de hoop dat de mensen naar je toe blijven komen. Ik trek en sjouw aan evenementen, dat moet iedereen hier doen. Als het dorp welvarend is, komt dat ten goede van mijn eigen zaak”, denkt Sprenkels.

Verheij hoopt dat de Haagse Markt terugkeert naar haar roots; die van markt. ,,Ik zou hier graag weer een groenteboer, een slager, een bakker zien. Dat soort zaken verbinden het dorp.” Zij ziet ook graag dat de kermis van Princenhage terug gaat naar haar oorspronkelijke karakter. ,,Betaalbaar en een kans voor ondernemers zichzelf te laten zien. Nu is het een losstaand evenement, dat komt niet ten goede van de ondernemers hier.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »