Tranen en zweetdruppels bij drukke spinningmarathon in Raamsdonksveer

Zes uur lang ‘spinnen’ voor het goede doel: KWF en ALS. 213 mensen deden mee aan de spinningmarathon in Raamsdonksveer. Ik toog er namens BN DeStem heen en sprak enkele mensen die deelnamen. Hun verhalen waren ontroerend. Volledige tekst onder de afbeelding.

img_20160307_100133.jpg

Zondagmiddag vond de vijfde editie van de Spinningmarathon plaats in de Koloszaal in Raamsdonksveer. De 213 deelnemers spinden liefst zes uur voor Stichting Mont Ventoux: Groot Verzet tegen Kanker en voor Tour du ALS en haalden uiteindelijk € 22.155,90 op. “Iedereen, óók de artiesten, werkt geheel belangeloos mee”, melden Peter van Helvoort en Dirk van Oord trots, namens de voltallige organisatie.

Voor €50,- hebben deelnemers een spinningbike en alle tweehonderd spinningbikes zijn deze middag bezet, wat betekent dat er al voor aanvang €10.000,- is ingezameld. Dat levert een mooi beeld op: tweehonderd mensen die fanatiek aan het spinnen zijn, opgejut en gemotiveerd door liveoptredens van bijvoorbeeld De Gebroeders Ko, De Snollebollekes en lokale artiesten als Maartje Beerens en Tamara Tol. “De kunst is om je als deelnemer te laten sponsoren. We ontvangen op die wijze vaak flinke donaties.” Bianca van der Berg haalde liefst €1520,- op. Met vijftien man –familie, buren, kennissen- is ze hier. “Bij mijn broer is in 2014 ALS geconstateerd. Het gaat momenteel echt achteruit. Hij is 38 jaar en woont weer bij onze ouders, die hier het huis flink voor hebben aangepast. We weten zo weinig over deze ziekte, daar moet echt meer onderzoek naar komen.” Haar nicht Lydia Voermans fietst ook mee. “Vorig jaar had ik zelf nog borstkanker. Ik ben nu schoon verklaard en fiets keihard mee. Vorig jaar fietsten mijn kinderen Rodi en Jerre ook mee, net als hun vriendje Coen. Ze fietsten zo fanatiek om mij te steunen, dat heeft me flink aangegrepen.” Van der Berg is vast voornemens om vandaag heel diep te gaan. “Mijn broer heeft zich onlangs uit het ziekenhuis gevochten, nu moet ik voor hem vechten. Ik moet gewoon iets doen.” Angela Keulemans verloor haar tante aan kanker. “Ze overleed gisteren precies één jaar geleden. Ze was als een tweede moeder van me, haar overlijden heeft een flinke impact op me gehad. Ik heb diverse sponsoren en ruim €820,- bij elkaar gescharreld. Ik ben vooral trots op mijn zoon, die vandaag zes uur gaat fietsen en dat doet hij echt als eerbetoon aan z’n tante en ook voor mij. Ik vermoed dat ik straks nog wel een traantje laat.” Dat gevoel heeft Twan van Turnhout ook. Zijn buurvrouw Sabine overleed in november aan kanker. “Sterke, kerngezonde vrouw met twee kinderen en ineens: ziek. In drie jaar tijd is ze kapot gegaan. Onze gezinnen waren erg close met elkaar, zeg maar gerust beste vrienden. Kanker heeft voor mij nu echt een gezicht gekregen. Sabine was 40, zo jong, ik kan dat nog steeds niet goed bevatten. Deze dag is met een lach en een traan. Door het overlijden van Sabine ben ik het leven meer gaan waarderen. Wrang dat zoiets blijkbaar nodig is om oprecht te genieten van zoiets ogenschijnlijk vanzelfsprekends als de gezondheid van jezelf en je naasten.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven