‘Deze school is klein, dat vind ik fijn’

“Wat wil je later worden?”, vroeg ik aan de jongen op de foto. “Schrijver van kinderboeken”, antwoordde hij. Hij stond op het punt zich in te schrijven voor het gymnasium. “Kijk, dat vind ik tof”, reageerde ik. “Wat heb je daarvoor nodig?”, doelde ik op de te volgen vakken. “Ehm, fantasie en een laptop”, was z’n tamelijk briljante antwoord. Anyway, artikeltje over kinderen die zich inschrijven voor een school. Waarom deze school?

img_20160309_101339.jpg

Het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout ligt prachtig in een bosrijke omgeving, aan de rand van Oosterhout. Het kleinschalige karakter van de school en het fraaie gebouw zijn argumenten om hier naar school te gaan, bleek gisterenavond bij de eerste aanmeldingsavond.

Jasper Breusers van 12 uit Oosterhout werd aangetrokken door het historische gebouw en door het feit dat hier Grieks en Latijn aangeboden worden. “Het gaat me niet zozeer om de talen, maar om de verhalen. Die vind ik prachtig.” Breusers heeft nog geen idee wat hij uiteindelijk wil worden, z’n moeder Vivian vermoedt ‘iets met dieren’. Breusers nam vorig jaar deel uit van de zogeheten verrijkingsklas. Die verrijkingsklas blijkt een ideale kennismaking voor leerlingen; vorig jaar kwamen elke woensdagmiddag zo’n 120 basisschoolleerlingen naar het Sint-Oelbertgymnasium om deze te volgen. “De verrijkingsklas is voor de echt leergierige basisschoolkinderen, om ze alvast te laten proeven aan de middelbare school. Wij willen die leergierigheid stimuleren, dus kunnen deze kinderen gedurende twintig weken hier alvast vooruit. Dat kinderen op die manier geënthousiasmeerd worden om voor onze school te kiezen, is uiteraard een prettige bijzaak”, legt rector Hanneke Blom uit. Ook de 11-jarige Meghri Krekor uit Oosterhout volgde de verrijkingsklas. Volgend jaar gaat ze beginnen haar droom na te jagen. “Ik wil later hartchirurg worden, dus moet ik deze stap zetten. Scheikunde en wiskunde zijn mijn favoriete vakken.” Ook Fréderique Bodaan van 11 wil richting de geneeskunde. “Deze school is kleinschalig en ziet er prachtig uit, dat vind ik fijn. Andere scholen zijn zo massaal. Ik heb heel veel zin om hier hard te gaan studeren.” De 11-jarige Jaro Gangabisoensingh uit Dongen hakte pas deze middag de knoop door. “Geen idee wat ik later wil worden. Ik vind Engels, Duits, Geschiedenis en Biologie leuk, maar ook Grieks en Latijn. Ik ben er gewoon nog niet zo mee bezig.” Stijn Kersbergen van 11 weet al heel goed wat hij wil doen. “Ik wil kinderboeken schrijven. Ik schrijf al heel veel, je hebt er vooral fantasie voor nodig. Ik vind de sfeer hier prettig, het is klein.” Het Sint-Oelbertgymnasium streeft de komende maanden een ‘warme overdracht’ na. Rector Blom: “Er komen leerlingen van zo’n 40 basisscholen uit de wijde omgeving. We bezoeken al deze scholen om al dingen over onze nieuwe leerlingen te weten te komen. Wie zijn het? Wat is hun achtergrond? We willen zoveel mogelijk over ze weten, zodat we ze optimaal en individueel kunnen begeleiden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven