Luisteren naar de wijk

Drie groepjes die de wijken intrekken in Oosterhout, om te luisteren naar wat bewoners van de wijk vinden. Ik liep mee met Team Dommelbergen in Oosterhout. Uitgeschreven tekst onder de afbeelding.
img_20160307_100224.jpg

OOSTERHOUT – “De buurt mag best wat opgeknapt worden. Het is vaak een moeizaam traject om concrete ideeën bij de gemeente aan te dragen.” De 70-jarige Karel Botermans woont 36 jaar in Dommelbergen en is enthousiast over de pilot De Ideeënstarter. Drie teams van jonge ondernemers peilen in de buurten Dommelbergen, Slotjes en Oosterheide de ideeën van buurtbewoners, over de eigen buurt.

Brenda Rockx heeft haar master strafrecht behaald en heeft in Den Bosch al een soortgelijk initiatief gedaan. “Ik hop momenteel van baan naar baan, allemaal tijdelijke functies. Erg lastig, maar ook deze ervaring pak ik graag mee. Ik vind het sociale karakter van De Ideeënstarter interessant en met mijn juridische opleiding kan ik hier veel leren.” De 19-jarige Amy Mollinger is grafisch vormgever en ontwierp voor alle teams de flyers, posters en ideeënkaarten. Ton Janssen is master internationaal management en wil graag mensen leren kennen. Planologe Simone Klaassen heeft verregaande interesse in burgerparticipatie. Het rechtstreekse karakter naar de buurtbewoners toe trekt hen allen het meeste aan. De jonge ondernemers trekken Dommelbergen in om te kijken wat er leeft in de wijk. “We besteden er ongeveer 16 uur per week aan. We krijgen trainingen, leren mensen kennen”, zegt Klaassen. Ze snapt de kritiek die GroenLinks onlangs uitte over dergelijke vrijwilligersfuncties bij de Gemeente Oosterhout. “Het is dubbel. Natuurlijk wil je betaald worden voor het werk dat je doet. De banen liggen echter niet voor het oprapen en de gemeente geeft ons wél de kans om ervaring op te doen.” Ter zake: hoe gaat het team te werk in Dommelbergen? “We hebben drie ideeënbussen opgehangen, bij de Albert Heyn, Jumbo en het buurthuis Arkendonk. We gaan niet agressief en overrompelend te werk. Door te flyers in de brievenbus doen willen we mensen vooral laten weten dat we naar ze luisteren en met hun ideeën aan de slag gaan.” Bewoners kunnen hun ideeën over de wijk aandragen via deze ideeënbox of via een e-mail. Op de woensdagmiddag is het team bovendien aanwezig in het buurthuis Arkendonk, om direct met inwoners te praten. Inwoner Karel Botermans is benieuwd. “Alles gaat nu digitaal, dat vind ik vervelend. Ik vind dat wijkcoördinator Bibi Schuurs erg goed werk doet, zij laat zich zien. En ook bij dit initiatief heb ik een goed gevoel, ik ga zeker actief meewerken.” Elly Joosen vindt de wijk momenteel ‘doods’ en is benieuwd naar wat De Ideeënstarters kunnen doen. “Als buurtcommissie organiseren wij elk jaar een nieuwjaarsborrel en een barbecue, maar het kost moeite om jongeren voor deze commissie te enthousiasmeren.” De ideeën van bewoners moeten vóór 20 maart bij de ondernemers ingeleverd worden. Zij zullen deze ideeën vervolgens aandragen bij de gemeente.

KADER

Het bosrijke Dommelbergen ligt in het noorden van Oosterhout. De wijk werd in de jaren ’70 gebouwd en is een echte gezinswijk. Met zo’n 14.000 inwoners is Dommelbergen de grootste wijk van Oosterhout. De buurt vergrijst ietwat; kinderen verlaten hun ouderlijk huis, terwijl hun ouders er blijven wonen. De gemiddelde leeftijd in Dommelbergen is momenteel 41 jaar. Er staan 5760 woningen in Dommelbergen en gemiddeld worden deze bewoond door zo’n 2,4 mensen. De algehele waardering voor Dommelbergen van de inwoners scoort een fractie lager dan voor Oosterhout als geheel, blijkt uit de Leefbaarheid- en veiligheidsmonitor Oosterhout, een enquête uit 2013. Dat geldt voor facetten als veiligheid, verkeer, overlast en verloedering. Winkelcentrum Arkendonk vormt het zogenaamde centrum van de wijk, met zo’n 24 winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »