Toon Bastiaansen 5×11 jaar aangesloten bij Leurs carnaval

ETTEN-LEUR – Toon Bastiaansen (79, 3 februari wordt hij 80) is dit jaar vijfmaal elf jaar aangesloten bij Leurse Leut. Sinds 1965, 55 jaar, en de honger naar het feest is nog lang niet gestild. De uitstekende oren van de carnavalsveteraan zijn in die jaren een dankbaar onderwerp voor diverse karikaturen door de jaren heen. Hij toont ze nog altijd vol zelfspot. ‘We geve de Toon aon’ is dit jaar het motto van Leurse Leut.  

,,Da’s het geluk in het leven. Als je er bij blijft en je wordt niet ziek, zit je er vanzelf 55 jaar bij”, redeneert ‘Maître Antoine’ met een glimlach en voor de gelegenheid strak in het carnavalspak. Die liefde koosnaam kreeg hij toen hij 33 jaar aangesloten was.

Bastiaansen is goed op de hoogte. Kent de historie van het carnaval in deze stad goed. Hij komt uit de tijd dat Etten en Leur nog ieder hun eigen optocht hadden. Ieder hun eigen Sinterklaasaankomst ook. Het was burgemeester Antonius Oderkerk die 51 jaar geleden vond dat er één optocht moest zijn. ,,Daar waren we toen niet blij mee, want we deden het altijd op onze manier en dit werd opgelegd. Er was geen haat en nijd tussen Etten en Leur, maar het waren gewoon twee verschillende dingen en optochten. Dat ging dus niet als vanzelf. Inmiddels zijn we echt naar elkaar toegegroeid en is het stikgezellig met elkaar.” Maar één is het nog zeker niet. De Stijloren en Leurse Leut hebben ieder hun eigen tradities en dat blijft ook zo.

Bastiaansen is altijd vooral liefhebber geweest van de optocht en maakt zich zorgen om haar toekomst. Dit jaar rijden er nog slechts vier grote wagens mee, het enthousiasme onder jongeren lijkt steeds meer af te brokkelen. ,,Maar dat de twee prinsen nu samen de prijsuitreiking doen vind ik wel een hele goede zaak. Voor de optocht moeten we echt samen optrekken.”

Hij zat in het bestuur en 33 jaar in de Raad van Elf. De Boerenraad. Al veertig jaar verkoopt hij advertenties voor carnavalskrant ’t Kulleke en dat blijft leuk om te doen, zegt hij. ,,Ik ben nog steeds volop bezig met carnaval. Buiten dat weekend om, maar ook tijdens. Ik ga nog steeds iedere carnaval alle cafés af met de mannen”, legt hij uit. ,,Ik drink inmiddels wel een stuk minder. Die nieuwe 2%-Radlers kan ik nog wel hebben”, grijnst hij.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven