BREDA – Als ware vertegenwoordigers weten Charella en Zoë hun idee uitstekend te verkopen aan ieder die het horen wil. Met hun groepje van basisschool De Telgenborch uit Almelo hebben ze de rolstoelglijbaan bedacht. Speeltoestellenfabrikant Yalp heeft zich alvast enthousiast getoond, net als de gemeente Almelo. De maakkosten zijn beraamd op zo’n 60.000 euro; dat is nog een flink struikelblok.
De finale van de 17e editie van de wetenschaps- en technologiewedstrijd First Lego League vindt dit jaar plaats in Breepark. 54 groepjes scholieren -zo’n vijfhonderd kinderen in totaal- uit heel de Benelux presenteren hier hun ideeën. De opdracht: hoe kunnen we aan de hand van robotica een probleem van een gebouw of openbare ruimte oplossen?
De scholieren van De Telgenborch zochten het dichtbij huis. ,,Er is een gebouw dat al jaren leeg staat. Daar liggen scholen, maar ook woningen voor gehandicapte mensen bij in de buurt. Er gebeurt verder niks mee. Wij willen er een samenspeeltuin van maken”, legt Charella uit. Het concept van een samenspeeltuin bestaat al, maar kinderen in een rolstoel kunnen lang niet overal aan meedoen. Zoals van de glijbaan glijden. Het idee: je rijdt je rolstoel in een bak bovenaan de glijbaan en middels sensoren en een remsysteem glijdt de bak naar beneden. Zoals een achtbaan. ,,We hebben gesprekken gehad met het bedrijfsleven. Toen we ook echt een prototype afhadden en het konden laten zien, zag Yalp er echt kansen in”, glundert Zoë. Of het er dan ook ooit daadwerkelijk komt? De kinderen van De Telgenborch hopen het.
,,Het gaat vooral om de ideeën en ja, soms zit er echt iets heel bijzonders tussen. Kinderen denken out of the box en wij kijken als jury hoe ze te werk zijn gegaan. Originaliteit, haalbaarheid, programmering en onderlinge samenwerking zijn daarin belangrijk, het eindresultaat niet persé”, legt Brigitte van Helden uit. Zij is directeur van de Stichting Techniekpromotie, dat het evenement organiseert.
Een van de onderdelen is een soort hindernisbaan, waar een zelf ontworpen robot zonder inmenging van de kinderen doorheen moet. Dat ging bij het team met Sara en Gerdina uit Gorinchem niet geweldig. ,,De jongens hebben zich met de techniek beziggehouden. Daar hebben ze echt enorm veel tijd ingestoken en we hebben ook zoveel mogelijk meegedacht. Het kan haast niet perfect, dat weten we, maar toch viel het tegen.” Dit groepje is naar vuilnisverwerkingsbedrijven en hen gevraagd waar zij zoal tegenaan lopen. Hun oplossing: een vuilnisbak met sensoren. ,,De sensor herkent wat voor materiaal het is en sorteert het zo automatisch”, legt Sara uit. Zij deden vorig jaar met hun school mee, maar haalden de finale toen niet. ,,Dus nu doen we buiten de school om mee, omdat we het zo leuk vonden. Het is enorm leerzaam en leuk om te doen. Een jaar geleden wist ik nog helemaal niets van sensoren en dat soort techniek”, lacht Gerdina.
De winnaars van het evenement mogen naar de wereldfinale in Detroit, van 29 april tot en met 2 mei.