Prinsen Etten en Leur doen de optocht nu samen

ETTEN-LEUR – Prins Thomas III van de Ettense Stichting Carnaval De Stijloren zal op carnavalszondag 23 februari samen met Prins Carolus 1 van Leurse Leut de prijsuitreiking van de Grote Optocht verzorgen. ,,Dat is zonder meer een radicale wijziging gezien het verleden. De optocht wordt op die manier nog meer een gezamenlijk onderdeel van het carnaval in Etten-Leur”, legt voorzitter Wouter de Koning van de optocht uit.

Het Leurs en het Ettens carnaval zijn van oudsher twee verschillende dingen. Ieder met hun eigen tradities, ieder met hun eigen gebruiken. En met een zeer beperkte overlap. Toen burgemeester Oderkerk 51 jaar geleden besloot om de optocht als één stad te organiseren, stuitte hij dan ook op veel verzet vanuit beide kampen. Slechts enkele onderdelen van het carnaval worden sindsdien gezamenlijk gevierd; het merendeel is nog altijd gescheiden en verschillend. ,,Het idee om de prijsuitreiking met beide prinsen te doen ligt er al jarenlang, maar strandde telkens in eindeloos overleg en uiteindelijk onmogelijkheden. Maar het draagvlak en daarmee de vraag bij deelnemers en bouwers werd steeds groter, merkten we. We hebben het dit jaar dus voor elkaar gekregen om beide prinsen te betrekken bij de prijsuitreiking. De invulling van die avond zal ook een flinke impuls gaan krijgen en daarmee een volledig nieuwe invulling”, legt De Koning uit. ,,En volgend jaar gaat het weer andersom. Dan zal de prins van Leurse Leut op Ettens grondgebied komen, om dan daar de prijsuitreiking samen te doen.”

Dit jaar zullen er slechts vier grote wagens deelnemen aan de optocht. KV De Duimkes is dit jaar gestopt met bouwen, omdat er zich onvoldoende jonge aanwas aansloot. ,,Kwalitatief blijft het hoogwaardig in Etten-Leur, maar er zijn steeds minder mensen die willen bouwen. Wij doen er alles aan, maar we kunnen niemand dwingen”, vertelt De Koning. De organisatie had al bij de gemeente aangeklopt voor bouwplaatsen. Die toezegging volgde ook, maar bouwers bleven uit. Middels een scholenproject wordt de jeugd momenteel wel warm gemaakt. Ook hoopt de organisatie op inschrijvingen van buitenaf. ,,Maar het ingewikkelde is dat wij de spoorlijn hebben, waar je als bouwer rekening mee moet houden. Dat maakt het ingewikkeld. De invulling van de optocht heeft onze aandacht en de nodige zorg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »