Rosmolen jubileert met circus

ULVENHOUT – Natuurlijk, de solo banjo-tokkelende Kyle maakt indruk, ten overstaan van de zaal vol verwachtingsvolle kinderen. Maar de act na hem, het trio Saar, Esmée en Keet, laat de hal van basisschool De Rosmolen in Ulvenhout donderdagochtend massaal meezingen met de hit ‘Het duurt te lang’ van Davina Michelle. Dit is Rosmolen Got Talent. Georganiseerd door de leerlingenraad, in het kader van het 50-jarig jubileum van de school.

,,In dat opzicht is tweehonderd leerlingen ideaal. Je kunt er samen toch echt een fijn feestje van maken”, klinkt directrice Marietje Moll liefdevol. Dat de leerlingenraad dit helemaal zelf opgepakt heeft zegt veel over De Rosmolen, vindt ze. ,,We zetten hier vol in op eigenaarschap. Zelfbewustzijn. We leren de kinderen dat ze het niet voor de juf of voor de ouders doen, maar voor zichzelf. Het kind is altijd overal bij betrokken, zodat ze straks in groep 7 ook echt bewust zijn van zichzelf. En zo’n initiatief wordt natuurlijk echt toegejuicht.”

De school kwam vijftig jaar geleden voort vanuit jongensschool Lambertus. Deze huisde in de huidige modezaak Van Uffelen. Aan De Roskam werd een nieuw schoolgebouw neergezet en heette vanaf toen De Rosmolen. Er werden bovendien voor het eerst meisjes toegelaten en ook kleuterschool ’t Weidje nam daarna intrek in De Rosmolen. ,,Er zitten met basisschool De Klokkebei twee goede scholen in het dorp, dus er is keuze. De Rosmolen is van oudsher katholiek, maar dat is nu meer cultuuroverdracht. Zoals dat past bij een moderne school. Het is hier kleinschalig, met lage drempels. Iedereen kent elkaar”, legt Moll uit.

De school is dus betrekkelijk klein, met momenteel 205 leerlingen. Maar vooral bij de jongsten, bij de kleuters, trekt het meer en meer aan. ,,We hebben sinds februari drie kleutergroepen. Dat worden er in het nieuwe weer twee, maar ik verwacht dat een derde groep structureel gaat worden.” Maar een grote school: dat zullen ze nooit gaan worden. ,,Daar is het dorp niet naar. Alles wat hier komt is Ulvenhout en het zuiden van Breda.” Wel zijn er plannen om er een peuteropvang aan toe te voegen. ,,Dan wordt het een kindcentrum, maar ik verwacht dat we dat pas over een jaar echt kunnen realiseren”, legt Moll uit.

Deze hele week staat in het kader van het jubileum, dat invulling krijgt middels een circusthema. Met gymlessen die acrobatiek en jongleren bevatten en groepjes die oefenen met fietsen, koorddansen en ballopen. Vrijdagmiddag komt alles samen en beleeft de week haar climax. Dan geeft jeugdcircus Woenzini een optreden, waarna afgesloten wordt met het grote circuslied en (kinder)champagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »