Picknickbankjes voor De Rith

BREDA – Natuurgebied De Rith dreigde meer en meer te verloederen en dus is er drie jaar geleden door bewoners een motie ingediend bij de gemeente om dit tegen te gaan. Daar worden nu de eerste vruchten van geplukt: op veertien plaatsen in De Rith zijn bankjes en picknicktafels geplaatst. Gemaakt van bomen die in Breda zijn gekapt, geplaatst op fijne zichtlocaties.

,,Vanmorgen is dit bankje blijkbaar iets verzet”, grijnst Gera Hospers van de Wijkraad. Het bankje stond wellicht iets te dicht tegen de Turfvaart aan, bij de Den Dogdreef. ,,Hier is het bovendien zichtbaarder, dus wat mij betreft echt prima”, besluit ze.

De gemeente vroeg hen om de plekken aan te wijzen waar de nieuwe banken moesten komen te staan. Zij kennen het gebied immers op hun duimpje. Er stonden al een tiental bankjes en picknicktafels, maar deze waren goeddeels kapot en versleten. Nu zijn de meeste bankjes bovendien ook voor rolstoelers toegankelijk. Deze bij de Turfvaart is dat niet; het bankje is alleen over onverharde paden te bereiken. 

De Wijkraad droeg twintig maatregelen om De Rith verder op te waarderen, waarvan deze bankjes dus als eerste. ,,Het is een prachtig en karakteristiek gebied, maar dat moet wel onderhouden worden”, legt Hospers uit. De Rith loopt langs de A16, tot aan Effen en het Liesbos aan toe en beslaat zo’n 2000 hectare. ,,Met de bankjes geef je fietsers en wandelaars de ruimte. De gemeente gaat De Rith ook meer en meer opnemen in de fietsplannen en -routes.”

Het gebied ligt er netjes bij, maar er staat meer op stapel. Zoals de grijze elektriciteitskasten, die regelmatig volgespoten worden met graffiti. Of de viaducten onder de A16 door. ,,Het oogt zo vuil en aftands. Dus die krijgen allemaal een opfrisbeurt, wellicht in combinatie met de Blind Walls Gallery”, hoopt Hospers. Wel heeft de gemeente in ieder geval al een soort toegangspoorten tot het gebied toegezegd, bij de viaducten. Ook krijgt De Rith een soort pilot: agrariërs die hun waar direct verkopen, krijgen uniforme, bruinkleurige bordjes. De handgeschreven bordjes met aardbeien, kersen of asperges werden immers als schreeuwerig en slordig ervaren; uniforme bordjes zorgen ervoor dat het aantrekkelijker overkomt, luidt de gedachte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »