Patrick zit in Tour de Celeb

BREDA – Donderdagavond zendt Omroep MAX het programma Tour de Celeb uit. Vier bekende Nederlanders fietsen één van de zwaarste Tour-etappes. 135 kilometer, van Albertville naar Val Thorens , om aandacht te vragen voor de Nierstichting. Cabaretier Remco Veldhuis fietste voor Patrick van der Linden (38). Het verhaal van de nierpatiënt staat bovendien centraal in een komende Nierstichting-campagne.

Hoe was het in Frankrijk?

,,Ik ben er van vrijdag tot en met zondag geweest en het was fantastisch. Ze hebben volgens mij alleen al van mij twintig uur film. Ze hebben mijn dagelijkse manier van leven en omgaan met de nierziekte willen laten zien. Het is jammer dat het programma maar één uur duurt, ze hadden er volgens mij een hele serie van kunnen maken. Ik weet nu al zeker dat ik er echt vrienden voor het leven aan heb overgehouden. Zéker met Remco, maar ook met bijvoorbeeld Leontien van Moorsel.”

Kun je iets vertellen over nierziekte?

Hij laat zijn linkerarm zien. Zijn aderen staan nog bol. Drie maal per week ligt hij vier uur lang in een soort tandartsstoel in het ziekenhuis voor een dialyse. ,,Ik lig dan met zes man in een kamer. Iedereen ondergaat het op een eigen manier. Maar je bent echt kapot als het voorbij is. Vergelijk het met een volle dag hard werken in de bouw of een topsportprestatie. Je kunt niets meer, alleen maar op de bank liggen.” Van der Linden is fysiek niet in staat om te plassen en drinkt hooguit een liter per dag. Dat vocht gaat eruit bij de dialyse, net als een klein deel van de afvalstoffen. Het overgrote deel blijft echter in het lichaam. Het doel van Tour de Celeb is dan ook om geld in te zamelen om een draagbare kunstnier te realiseren. ,,Doordat ik dan meerdere keren per week geleidelijk kan dialyseren is de aanslag op je lijf veel kleiner. Dat betekent echt een verbetering van leven.”

En bij jou, persoonlijk?

,,Blijkbaar ben ik een uniek geval”, sombert hij. Zijn lichaam maakt namelijk een bepaald soort antistoffen aan, die ongeveer 99% van de mensheid uitsluit. Ofwel: de kans dat een nier wel in zijn lichaam functioneert is bijzonder klein. Omdat het zo weinig voorkomt wordt er weinig onderzoek naar gedaan. ,,Momenteel ben ik lichamelijk en emotioneel een wrak, maar ik wil persé een goede vader zijn voor mijn zoontjes Dion en Kiano. Daar gaat al mijn energie heen. En een zo goed mogelijke man zijn voor Tamara, de wereldvrouw die alles voor me doet.”

Hoe zie je jouw rol in het programma?

,,Ik ben er echt trots op dat ik namens alle nierpatiënten in Nederland het verhaal mag vertellen. Ik wil laten zien wat het betekent om te leven met deze ziekte. Er is veel onwetendheid over bij de mensen, dus het is goed om er over te blijven praten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »