In hete Corsotent is het nog goed werken

ZUNDERT – In de tent van buurtschap Tiggelaar wordt donderdagavond ‘gewoon’ gelast, gehamerd en getimmerd voor het Corso. Kortom: er wordt volop gebouwd. Het is buiten dan wel 39 graden, maar er werken zo’n twintig man gestaag door: ,,Als je thuisblijft heb je het ook warm, hier maak je jezelf nog nuttig”, grijnst bouwer Dion Hartman.

De tent van het buurtschap staat aan de rand van Zundert, het Laarpark, met uitzicht op de Aa of Weerijs. ,,We werken niet in het midden van een woonwijk, maar redelijk in de velden. Dus het waait nog best een beetje door. Het is goed te doen”, vindt ook ontwerper Erwin Braspenning. Het nadeel ervan zijn hooguit een veelvoud aan muggen, maar, redeneert Braspenning: ,,Er zijn toch altijd wel voor- en nadelen, elders zal het inderdaad warmer in de tent zijn.” Die wind die binnen stroomt houden de bouwers wel in de gaten. Een zuchtje is prima, maar het kan ook een voorbode zijn voor onweer. Dan luidt het scenario: naar het stenen gebouwtje waar de tent aan vaststaat. ,,Er zijn altijd wel ervaren mensen bezig, of mensen van het bestuur. Die nemen de leiding dan op zich.”

Hartman prefereert vandaag wat vormlaswerkzaamheden op de begane grond. In de nok van de tent, bovenaan de stellage, wordt het al gauw 50 graden. ,,Ik ben een fanatieke, kom zo drie á vier dagen per week om te lassen. Deze dagen doe je het inderdaad wat rustiger aan. Weet je: als je niets doet, gebeurt er ook niets.”

Vandaag zijn er her en der wat ventilatoren neergezet. Deze doen goed hun werk; in dat frisse briesje is het goed werken, maar het zweet parelt wel van de voorhoofden. De shirts zijn nattig. Er moet ook echt gelast worden: er ligt niet zozeer een strak schema, maar wel een globale. Het overgrote skelet van hun ‘Vikings’ staat inmiddels. Ze hopen deze volgende week af te ronden, zodat er wat meer op detailniveau aan gebouwd kan worden. Dan gaan de lassers verder met het tweede, kleinere gedeelte van de wagen. Volgende week worden de bloemen al geplukt. Het Corso is al volgende maand.

,,Wij houden alles goed in de gaten. Het tempo ligt misschien iets lager, maar er zijn iedere avond wel mensen die gewoon willen werken hier”, legt Braspenning uit. Er zijn natuurlijk veiligheidsregels. Altijd minstens twee mensen in de tent, om elkaar in de gaten te houden. Genoeg drinken.

Vorig jaar was er een langere periode met hitte. Toen sloegen veel bouwers nog wel eens een avondje over. ,,Dat is helemaal niet erg, maar na verloop van tijd moet dat werk wel weer opgepakt worden. Dan stuur je een berichtje rond en de dag erop staan ze er allemaal weer”, weet Braspenning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven