Martens Groep ontvangt Groene Pluim

OOSTERHOUT – ,,Het is eerder norm dan uitzondering dat mensen twintig jaar bij ons werken.” De zoon van directeur John Martens van de Martens Groep, Yoeri, nam dinsdagmiddag De Groene Pluim in ontvangst tijdens het Oosterhouts Duurzaamheidsevent in Theater De Bussel. De slogan van het bedrijf in bouwmaterialen, ‘Mensen Maken Martens’, zitten volgens organisator VNO/NCW en de Gemeente Oosterhout in het dna. Het bedrijf zet zich bijvoorbeeld in om efficiënter met afval en recycling om te gaan. De gemeente kondigde bij monde van wethouder Marcel Willemsen dat er vanaf heden een platform in het leven geroepen is voor ondernemers als het gaat om duurzaamheid, waar eenieder zich vrijblijvend voor kan aanmelden.

Ruim tweehonderd ondernemers kwamen op het evenement af, dat onderdeel uitmaakt van de Duurzaamheidsweek. TED-spreker en filosoof Ruud Veltenaar onderstreepte de urgentie van verduurzaming: waar de mens niet kan zonder natuur, kan de natuur wel degelijk zonder de mens. ,,Hoe laten wij de wereld achter voor de generaties na ons? We zijn nu in ieder geval een heel slecht voorbeeld voor onze kinderen.” De oplossing ligt in de manier van denken: de focus zou niet over welvaart moeten gaan, maar over welzijn. ,,Voor veel mensen zal dat wel een offer zijn. Wij als mensen zijn het probleem, maar tegelijkertijd ook de oplossing. En dat gaat stapje voor stapje; stroomopwaarts, van hoofd naar het hart. Dat is overigens vooral heel leuk om te doen, want daar zijn juist de echte winsten te behalen.”

Voor 2024 moet heel Nederland aan het energielabel c. Momenteel voldoet zo’n 53% van Oosterhout daar aan, liet Remco van Dessel van Agel adviseurs zien. De opgewekte energie vanuit zonnepanelen moet vooral gebundeld worden. Samenwerken. ,,Als we zonnepanelen en LED-verlichting combineren als ondernemers, dan maak je slagen. En, ook niet onbelangrijk, dat verhoogt ook de waarde van je pand in de vastgoedwereld”, legde Bart Maandag van Econnetic uit.

De Groene Pluim wordt toegekend aan bedrijven die zich hard maken voor duurzaamheid. Daarin hebben zij vier speerpunten, gebaseerd op de zeventien Global Goals. Dan gaat het over de manier van produceren, hoe er omgegaan wordt met bijvoorbeeld isolatie, hoe je kennis en kunde deelt en hoe sociaal je bent in personeelsbeleid. Winnaars ervan komen in een nationaal netwerk terecht, waar men samenwerkt naar nog verdere ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven