Leerlingen Breda College klussen op spannende plek

Leerlingen Breda College klussen op spannende plek

BREDA – Vijf leerlingen van het Breda College zijn vorige week begonnen met hun stage in De Koepel. De verstandelijk beperkte jongeren doen er het komend half jaar donderdags en vrijdags allerhanden klusjes. ,,Ze waren in eerste instantie wat huiverig, want het is toch een spannende plek. Na een uitgebreide rondleiding met meer informatie is die angst inmiddels weg”, vertelt praktijkbegeleidster Charlotte Stijns.

Stijns geeft korte opdrachten aan de leerlingen. Ze vraagt aan de ietwat introverte Jacco om een kruiwagen te pakken en deze naar een buitenplaats van de voormalige gevangenis te brengen. ,,Eén kleine opdracht per keer, die eigenlijk maar één handeling behelst. Het leuke is dat ze die dan doorgaans ook perfect uitvoeren.”

Er is veel werk te verzetten in FutureDome, zoals De Koepel nu heet. Schoonmaken, onkruid wieden, lampjes vervangen, vegen, ramen lappen: de stagiaires zijn meer dan welkom, zegt Britte van Weerdenburg. Zij is operationeel coördinator bij VPS, de organisatie die De Koepel beheert in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf. ,,Hoe mooi zou het zijn als ze straks ook werkzaamheden kunnen uitvoeren voor de ondernemers die hier een ruimte huren? Ze verrichten tot nu toe echt goed werk.”

Marjolein Hendrickx is de coördinator arbeidstoeleiding van het Breda College. ,,We kijken naar de interesses en de kwaliteiten van de leerlingen en overleggen ook met henzelf. We proberen hun eerste keuzes altijd in te willigen, zij hebben zelf de regie in handen.” Stijns merkt dat de vijf enthousiast zijn en ieder over hun eigen kwaliteiten beschikken. ,,Melissa daar is nu het onkruid tussen de tegels aan het verwijderen. Dat doet ze heel secuur, ze wil haar gebiedje keurig afronden. Het zijn vijf verschillende karakters, dus je observeert en kijkt wat ze leuk vinden maar zorgt er ook voor dat ze dingen doen die ze juist niet leuk vinden. Dit is zó belangrijk voor hun gevoel voor eigenwaarde, ze voelen dat ze iets doen dat echt bijdraagt.”

Melissa (15) zelf is al halverwege het onkruid verwijderen. ,,Dat onkruid is geen gezicht, dus dit is fijn werk. Ik probeer mijn tante -met wie het niet zo goed gaat- ook zo goed mogelijk te helpen in de tuin. Ook schoonmaken is fijn. Vorige week maakte ik hier een vies bureau schoon. Dat heb ik dan gedaan. Dat geeft echt voldoening.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »