Individueel onderwijs op niveau bij Winford

Individueel onderwijs op niveau bij Winford

BREDA – In de voormalige Doopsgezinde Kerk in Boeimeer huist sinds enkele dagen de particuliere basisschool Winford. Vooralsnog volgen zeven leerlingen hier hun lessen; directrice Miriam Huijsmans verwacht na de herfstvakantie twaalf kinderen ’s morgens te mogen verwelkomen.

De 8-jarige Naomi is één van die kinderen. In het reguliere onderwijs bleek ze nogal wat moeite te hebben met taal. Ze is dyslectisch en scoorde onvoldoendes op haar taaltesten. ,,Ze bleef zitten, maar werd er ook erg onzeker van. Ze kreeg op school niet de aandacht en de begeleiding die ze nodig heeft, dus we zijn gaan zoeken naar een alternatief”, legt vader Hans de Jong uit Bosschenhoofd uit. Op Winford zullen de klassen klein blijven, waardoor Naomi gegarandeerd aandacht krijgt. ,,Tussen de acht en tien leerlingen is perfect. Dan kun je heel individueel met de kinderen aan de slag gaan, maar hebben ze ook sociaal gezien genoeg smaken”, legt Huijsmans uit.

De kosten zijn geheel voor de ouders, er wordt immers niets bekostigd vanuit het rijk. ,,We liggen ook onder een soort vergrootglas. Er wordt verwacht dat we ook echt wat toevoegen en alles moet tiptop in orde zijn. Daar ben ik niet bang voor, ik streef altijd naar het beste onderwijs”, vervolgt Huijsmans. Voor De Jong zijn die hoge kosten ‘een keuze’. ,,Het is een investering, maar het werkte voor ons gevoel nu gewoon niet. Daar zou ze later last van gaan krijgen en dat willen we ook niet. We zijn pas net begonnen, maar ze komt nu al enorm enthousiast thuis.”

Op Winford starten de kinderen ’s morgens met taal en rekenen, binnen hun eigen klasje. ,,Door die kleine setting kunnen we snel moeilijkheden signaleren. Ze krijgen individueel onderwijs, er wordt een route op maat uitgestippeld”, legt Huijsmans uit. ,,We werken heel doelgericht, willen eruit halen wat erin zit. Over niveau is nu nog niets te zeggen. Deze eerste weken -ik noem dat de Gouden Weken- proberen we een gevoel van veiligheid en vertrouwen te creëren. Dan worden de basisregels neergezet. Het belangrijkste is dat er rust is.”

Ook aan Naomi met haar dyslexie  is gedacht. Onder schooltijd is ruimte om met een logopedist aan het werk te gaan. Deze zal, net als een orthopedagoog en een fysiotherapeut, regelmatig langskomen.

Voor Winford is Breda haar zevende vestiging. De particuliere instelling is naar Boeimeer gekomen op initiatief van een aantal ouders en van Kees van der Wouw, voormalig directeur van de particuliere school Lucaz. ,,We zochten een grotere partij, die ervaring hebben in hetgeen wij voor ogen hadden. Die een heldere visie hadden, zonder te verdrinken in bureaucratie”, vertelt Van der Wouw. Hij treedt nu op als kwartiermaker en zorgde er mede voor dat de voormalige kerk nu een school is. ,,We zijn open, dus ik zal vrij snel terugtreden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »