Kunst die de strijd tegen het water symboliseert

Kunst die de strijd tegen het water symboliseert

OOSTERHOUT – Vorig jaar lag de Hoofseweg gedurende een kleine drie maanden open. De reden: de waterlopen in de Hoofseweg-Zuid werden verbonden met het Slotbossetorenpark, om de controle over het water ook voor de toekomst verder te waarborgen. Direct werd ook de inrichting van de Hoofseweg aangepakt. Zaterdagmorgen onthulde wethouder Marian Witte een gloednieuw kunstwerk in het viaduct onder de Bovensteweg, gemaakt door Laura Evers en Vera Vermeulen, vorig jaar nog leerlingen in havo 5 van het Mgr. Frencken College.

Evers en Vermeulen maakten dat jaar een profielwerkstuk voor het vak tekenen, gegeven door docente Miranda van Bragt. Ze wilden iets wezenlijks ontwerpen en klopten voor ideeën bij de gemeente aan. Met succes: de gemeente wees al snel enthousiast op de grijze, grauwe wandmuur van het viaduct. Met de verbeterde waterverbinding in het achterhoofd is daar wellicht iets moois te maken, iets dat de rol van het water in Oosterhout symboliseert. ,,Veel mensen leken niet goed te begrijpen waaróm die uitgebreide werkzaamheden er waren”, legt Evers uit. ,,We zijn aan het tekenen gegaan met het rampscenario in gedachte: ‘Oosterhout onder water’.  We hebben diverse Oosterhoutse gebouwen en verenigingen dan ook onder water gezet, tussen vele vissen.” Twee van die vissen dragen de naam van de jonge ontwerpsters: Laura en Vera.  Grafisch ontwerpster Heidi Rombouts zorgde er voor dat de tekeningen van het tweetal één professioneel ogend geheel werden en er werden diverse tekstuele wetenswaardigheden aangebracht.

Evers vond het een interessant en fijn traject: ,,We hebben zoveel goede gesprekken gehad met de gemeente, zoveel leerzame interviews. Hoe zoiets tot stand komt en wat daarbij komt kijken is wel iets dat ik echt meeneem.” En, met een blik op hun creatie: ,,Het is echt super geworden.”

Belangrijke voorwaarde voor de gemeente was wel dat het kunstwerk hufterproof zou zijn. Daarvoor werd het reclamebureau van Jean-Pierre van der Burgt ingeschakeld, gespecialiseerd in buitenreclame. ,,De buitenkant is van aluminium en er zit een coating overheen om graffiti tegen te gaan; dat is er dus heel eenvoudig af te halen.” De gemeente Oosterhout overweegt nog extra verlichting onder het viaduct aan te brengen ,om het kunstwerk dag en nacht goed zichtbaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »