Hartje Breda: La Pinotheque is exclusief in de kelder

Hartje Breda: La Pinotheque is exclusief in de kelder

,,Dit noem ik nu al gekscherend mijn eigen mancave”, glimlacht Martijn Roos trots, als hij de deuren naar zijn splinternieuwe proeflokaal opent. Roos is eigenaar van wijnbar Pinot aan de Grote Markt. Daar is afgelopen maanden hard gewerkt om het gewelf uit 1540 onder zijn zaak om te turnen tot proeflokaal. Authentiek in aankleding, met een chique extra touch. Alleen geopend op exclusieve aanvraag en zeker niet om ‘even’ een wijntje te komen drinken.

‘La Pinotheque’ heet het, een knipoog naar een vinotheque; een bibliotheek voor wijnen. Roos opent het alleen voor bedrijfsfeesten, verjaardagen, jubilea, bruiloften. Voor groepen die eens verrast willen worden door bijzonder exclusieve wijnen, afkomstig van overal ter wereld. Daar hangt een prijskaartje aan uiteraard. Op de zaterdagavond is iedereen er echter welkom. Dan is er ‘table d’hôte’: je reserveert er je stoel vooraf en krijgt een chique vijfgangen menu met vijf luxe wijnen voorgeschoteld, geselecteerd door Roos. Kosten: €97,50 per persoon.

Dus nee, La Pinotheque is wellicht niet voor iedereen bedoeld. De entree valt daarom ook niet op in de wijnbar zelf. ,,Veel wijnen die we in het proeflokaal wel schenken, schenken we in Pinot zelf niet.” Ook exclusief: ontdekt de gast een interessante wijn, dan is -via een omweggetje- ook verkoop mogelijk.

Achterin het proeflokaal komen ‘de duurste wijnen’ in een nis te liggen. Achter slot en grendel. En het valt pas op als je weggaat: onder de trap liggen nog een flink aantal wijnen tentoongesteld. Fraai in het licht, als laatste aanblik voordat je La Pinotheque weer verlaat. ,,Dat zijn wijnen die over twintig jaar pas gedronken gaan worden. Dan zijn ze op hun lekkerst.”

De verwachting van Roos? ,,Er was wat vertraging, het proeflokaal had al een maand open moeten zijn. Voor december staan nu al zeven reserveringen vast, dat mag gerust verdubbelen.” Verder: elke zaterdag de table d’hôte en ‘hopelijk’ snel iedere week één extra dagje open. ,,Dan ben ik absoluut tevreden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »