Hektor vond een pinpasje op straat

Het is 31 december 2018, oudejaarsdag. De Tilburgse Nel* is wat boodschappen aan het doen in haar thuisstad en ontdekt plots dat haar pinpas niet meer in haar tas zit. Tot overmaat van ramp is deze kort daarvoor al viermaal gebruikt. Nel laat haar pas blokkeren en is dan al zo’n dertig euro kwijt.

Er zijn beelden vanuit supermarktketen Plus, waar ‘een donkere meneer van alles afrekent’ met een pas van de Rabobank. De politie herkent Hektor* en traceert de pas van Nel. Hektor is zelf niet ter zitting gekomen, maar zegt de pas op straat gevonden te hebben. Hij kocht wat whisky, wat eten en drinken en stopt rond kwart over vier met het gebruik van de pas.

Nu is Hektor geen onbekende van de politie. Hij werd al eens veroordeeld omdat hij een fiets gestolen had. ,,Als je een pas op straat vindt, dan verduister je iets dat niet van jou is”, legt de officier van justitie uit. ,,En als je het dan vervolgens ook gebruikt, dan is het diefstal.” Er werd Hektor al een taakstraf aangeboden, maar deze weigert hij. Nu eist de officier een gevangenisstraf van twee weken. Bovendien heeft Nel een schadevergoeding gevraagd. De bank heeft de dertig euro vergoed, maar ze eist alsnog 250 euro. Immateriële schade. Ze heeft een onveilig gevoel opgelopen door het incident. PTSS, stelt ze, maar een psychisch rapport ontbreekt.

Dat is daarom niet vast te stellen, vindt de rechter. Als zij die pas daadwerkelijk verloren is, kan die vordering sowieso niet toegewezen worden. ,,Hoe Hektor de pas gevonden heeft, of hoe Nel die pas verloren is, is gewoon niet helder”, legt hij uit.

De advocaat van Hektor vindt een gevangenisstraf wel erg ver gaan. Hij is wat teleurgesteld in zijn cliënt, die vandaag aanwezig zou zijn. Hij pleit voor een boete of een werkstraf. Hektor zou immers wroeging gekregen hebben en de pinpas in een brievenbus gedaan hebben, in de hoop dat deze dan terug zou komen bij Nel.

De rechter vindt toch dat Hektor zich schuldig heeft gemaakt aan een ‘wegnemingshandeling’. ,,Hij bracht Nels geld in beweging. Beschikte over haar geld en bracht het naar de winkelier. Of je het pasje nu vindt of steelt: je moet vooral niet de bloemetjes buiten zetten. Het is gewoon diefstal.” En dus legt de rechter Hektor een boete op van 200 euro en bovendien krijgt hij een week voorwaardelijke gevangenisstraf.

*. = Nel en Hektor zijn gefingeerde namen.


Tof verhaal?

Ik zou graag vaker columns of teksten willen maken. Als je deze tekst waardeert en dat wil laten blijken middels een bijdrage: dat kan en wordt natuurlijk super-super-super-gewaardeerd!

Totaal: € -Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven