TILBURG – ,,Het is geweldig. Vrienden van ons gaan al jaren naar Lowlands, maar Rens en ik hebben ooit de afspraak gemaakt: ónze eerste Lowlands zal een eigen optreden zijn”, glundert producer Dennis Westerhout (24) uit Geertruidenberg. Rens, dat is Rens Ottema (23), beter bekend als Ares. Op zaterdagmiddag 17 augustus staat het hiphop-duo op het festival in Biddinghuizen. In de X-Ray, van 17:10 tot 18:00 uur.
Nee, Lowlands zal niet hun grootste publiek ooit zijn. Dat was het Bevrijdingsfestival van Groningen. En vorig jaar, op het WOO HAH!-festival in Hilvarenbeek. Maar: ,,Publicitair wel. Je merkt het aan alles, het is daarin zó groot. Onze manager is er al maanden nerveus over en heeft het over niets anders, terwijl we een hele zomer vol optredens hadden die toch ook belangrijk waren”, glimlacht Ares. Maar, erkent hij: ,,We hebben tijdens die shows wel gezocht naar de perfecte setlist voor Lowlands. Die hebben we nu ook gevonden.”
De Oosterhoutse rapper en de producer uit Geertruidenberg zijn beste vrienden. Momenteel maken ze volop muziek in een studio in Tilburg. En ze schieten een clip voor de nieuwe single, ‘Solo’, die begin augustus uitkomt. ,,Natuurlijk is dat bewust voor Lowlands, maar ook om te laten horen dat we er nog zijn.” Want: een nieuw album is nog ver weg en het is buiten de Lowlands-boeking en de optredens betrekkelijk stil geweest rond de Oosterhouter.
Ares doet alles in eigen beheer, nadat hij TopNotch in 2017 verliet. Het geeft het duo vrijheid om te doen wat ze willen. ,,Het is fijn om de rechten te hebben op de muziek die we maken. Dat doen we zo sinds onze single ‘Camera’s’ (uit 2017, red.). Een beeldend kunstenaar doet het ook zo. Op lange termijn loont dat, denk ik. Je blijft zo helemaal achter je werk staan, dat stemt gelukkiger.” Hij denkt terug aan zijn tijd bij TopNotch, waar niet zijzelf de zeggenschap over de muziek hadden. ,,Dat voelt niet goed, dan kun je je ook niet helemaal geven. Kijk, nu was onze hele clubtour uitverkocht, we hebben een steeds groeiende vaste schare fans. Nu maken we muziek voor onszelf, wat we zelf mooi vinden. En voor hen.” Hij denkt even na. ,,Maar het wordt wel tijd om wat uit onze schaduw te komen”, legt hij uit.
De helden van hun jeugd stonden al op Lowlands. Opgezwolle. The Opposites. Hef. ,,Zij zijn gewoon goed in wat ze doen en zijn altijd dicht bij zichzelf gebleven. N de scene zie nu vooral veel karikaturen”, vindt Ares. ,,Wij hebben helemaal niet de drang om populair te zijn. De popster uit te hangen. We zoeken de schijnwerpers niet op, maar willen gewoon vette muziek maken.”
Het is een luxe, natuurlijk. Sinds 2013 tourt Ares haast onafgebroken. Komen ‘eens in de 16 maanden’ in iedere stad met een poppodium. ,,De twintig fans die overal in het begin stonden, staan er nu nog. Die vaste fanschare wordt groter en groter.” Met steeds groter wordende optredens en festivals tot gevolg.
Ares grijnst en oogt relaxed. ,,Muziek is een afspiegeling van jezelf. We doen dit sinds we 17 zijn; ik ben nu 23. Dat is toch een periode waarin je als mens enorm verandert. Ik in ieder geval wel. En daar baseer je je muzikale keuzes op. Op mijn eerdere albums Alice en Prins wilde ik mezelf zijn. De focus op begrip in mezelf”, kijkt hij terug. ,,Nu wil ik me juist meer blootgeven. Meer open zijn en invloeden binnenlaten. Misschien is dat ook wel volwassen worden.” Hij denkt dat meer mensen zich straks aangesproken gaan voelen door de muziek. Hoe? Niet door mainstream te maken. Niet door zich aan te passen aan wat het publiek wil, verlangt, wenst. ,,Het gaat onbewust. De teksten zijn wat breder te interpreteren. Het komt uit mijn hart en daar komt nu veel positiviteit uit.” Dat werkt ook zo in de beats, vult Westerhout aan. ,,We staan hier regelmatig een paar uur buiten te praten. Dan raak je geïnspireerd en zit je ook nog op één lijn; het is niet zo dat we zomaar beginnen. We weten wat onze valkuil is: als we te moeilijk gaan doen en te hard gaan proberen echt iets te maken. Dan weet je dat je gewoon even moet stoppen.” Ares lacht weer. ,,Als je begint met een album, heb je nog enkel witte vellen. Maar na een tijdje voel je: dit is echt het beste dat we ooit gemaakt hebben. Maar dan leg je jezelf weer de druk op: dit niveau moeten we vasthouden. Nergens voor nodig eigenlijk.”
Ze maakten al ruim 130 nummers. ,,Die we niet gebruiken. Maar daar zit wel enorm veel materiaal in. Het is allemaal proces, je maakt het niet voor niets. Je gebruikt daar echt wel samples van, of tekstflarden.” En door precies te doen wat ze zelf goed vinden, kunnen ze 100% blijven geven. Ares gaat ook vaker de studio uit. Gaat volgend jaar les geven op de Herman Brood Academie in Utrecht. Leerlingen helpen in de studio. Hij ziet het als mogelijkheid om zijn boodschap te verspreiden: mensen verbinden. Positief zijn naar elkaar. Mensen tweemaal laten nadenken. En misschien zelf ook weer geïnspireerd raken. En hij wil zijn geboortestad Oosterhout wat teruggeven. Door een -nog lang niet concreet- evenement te organiseren, bijvoorbeeld, dat om deze boodschap draait. ,,In deze Twitterwereld is het belangrijk om liefde te behouden en verspreiden en vooral niet te handelen vanuit haat.”